marți, 16 octombrie 2018

Statuia THIRUVALLUVAR (Kanyakumari, Tamil Nadu – India) – 40,6 m 44 X


Statuia Thiruvalluvar sau Statuia Valluvar este o sculptură de piatră înaltă de 133 de picioare, adică 40,6 metri, a poetului și filosofului tamil, Tiruvalluvar, autorul Tirukkuralului, o lucrare antică din cultura tamil despre etica și moralitatea seculară. Acesta este situată pe o insulă mică, în apropierea orașului Kanyakumari, în cel mai sudic punct al peninsulei indiene de pe coasta Coromandel, acolo unde se întâlnesc două mări (Golful Bengal și Marea Arabică) și un ocean (Oceanul Indian). Statuia a fost sculptată de sculptorul indian Dr. V. Ganapati Sthapati, care a creat, de asemenea, Templul Iraivan și a fost dezvelit în ziua mileniului de 1 ianuarie 2000.

     
Lucrarea de piatră a fost împărțită în trei ateliere, în Kanyakumari, Ambasamudram și Sholinganallur. S-au folosit blocuri mari de piatră, dintre care unele au atins 8 metri și 15 tone. Majoritatea blocurilor au fost, însă, de trei până la opt tone. Fața statuii are 19 metri și a fot executată numai manual, pe blocuri separate (gură, nas, ochi, etc). Statuia a fost plasată pe piedestalul său la 19 octombrie 1999, în urma lucrărilor care au durat între 1990 și 1999. Se apreciază că statuia ar cântări circa 7.000 de tone.
Mâna dreaptă a statuii cu trei degete care arată spre ceruri semnifică cele trei cânturi ale textului Kural, respectiv, Aram, Porul și Inbam (virtutea, bogăția și dragostea), combinate. Capul statuii se află la o înălțime de 200 de picioare deasupra nivelului mării.
Statuia, cu o ușoară îndoire în jurul taliei, amintește de o poză de dans a zeităților antice indiene, cum ar fi Nataraja.

Imagine similară

Monumentul este considerat o fuziune culturală. Construit în conformație cu arhitectura tradițională indiană, statuia oferă o porțiune goală în interiorul ei, de la picioare la cap. Cu toate acestea, vizitatorii au voie să urce numai până la picioarele statuii, la o înălțime de 38 de picioare.
Statuia include multe semnificații religioase ale culturii Tamil. Ea cântărește 7.000 de tone și a costat 14.000.000 de lire.
Monumentul a fost lovit de tsunami puternic din Oceanul Indian la 26 decembrie 2004, dar nu a fost afectat. Statuia este concepută pentru a supraviețui cutremurelor de magnitudine neașteptată, cum ar fi magnitudinea 6 pe scara Richter care se produce la 100 de kilometri. Acest lucru este cu mult peste orice eveniment înregistrat în istoria regională, deoarece piatra de temelie din regiune este veche și fără defecte locale cunoscute.
Pentru a preveni corodarea statuii datorită atmosferii sărate  marine, ea este tratată chimic o dată la patru ani. Depunerile sărate din fiecare îmbinare sunt îndepărtate și înlocuite cu un nou amestec de ciment. Pasta de hârtie este apoi aplicată pe toată statuia. Pe măsură ce stratul de hârtie se usucă, acesta absoarbe complet depozitele sarate, după care este îndepărtat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu