miercuri, 17 octombrie 2018

TIPURI DE STATUI GIGANTICE ȘI VIITORUL CONSTRUCȚIEI LOR X


Dintr-o listă cât mai completă se poate observa că statuile gigantice din lume sunt diferite, ele reprezintă elemente artistice și spirituale majotre complet diferite în funcție de loc și mai precis în funcție de civilizațiile care le-au ridicat, dar și de religie, regim politic, sau de un moment particular al unei națiuni.

Intre statuile gigantice enumerate în această lucrare, trebuie să existe o distribuție între statuile religioase, de departe cele mai numeroase, statuile istorice sau pentru comemorarea unui anumit eveniment, statuile patriotice care sunt cele care asigură propaganda unei țări și statuile pur comerciale. Cele mai înalte statui religioase din lume sunt în mod clar budiste. Fără dubii, acestea sunt cele mai numeroase.
Cea mai înaltă statuie catolică a lumii este Fecioara Păcii din Venezuela (47 metri), dar ea este singură în fața celor 28 de statui budiste mai înalte, 4 dintre cele mai înalte 5 din lume! Statuile catolice se află mai degrabă în partea de jos a clasamentului, cu înălțimi mai mari de 30 metri. Spre exemplu, statuia cea mai înaltă a Franței, creatoarea Turnului Eiffel, este statuia Fecioarei, în Miribel, în Ain.

Prin urmare, adepții budismului au construit și construiesc cele mai mari statui ale lumii. Statuile budiste sunt în principal în China (15 statui uriașe) și în Japonia (9 statui), reprezentând 30% din toate statuile monumentale ale lumii. Ele se regăsesc în Thailanda, Vietnam, Birmania (Myanmar) India și Nepal. Alte religii nu sunt reprezentate, în special Islamul, care, având în vedere numărul practicanților din lume, ar putea avea astfel de statui, dar din moment ce această religie nu tolerează imaginea profetului, este normal că musulmanii nu au construit statui în efigia lui. Trebuie remarcat că iudaismul nu promovează nici el reproducerea personalităților religioase.

Statuile politice au fost și sunt în general propagandistice, scopul fiind acela de a preamări statul sau un anumit caracter al țării. Iată statuile cu caracter militar. Statuile istorice, totuși, reprezintă în mod sistematic personaje care au existat de fapt. Cea mai impresionantă este fără îndoială statuia lui Genghis Khan din Erdene, Mongolia. Este o statuie ecvestră de 40 m înălțime pe care se poate urca. Cele mai înalte două statui din domeniul pur artistic sunt: ​​Statuia Libertății din New York (SUA) și Renașterea Africană din Dakar, Senegal. Ele sunt similare ca mărime (46 și 49 metri) și ambele au scopul de a fi o reprezentare a libertății, una în lume, cealaltă specifică popoarelor africane.

In cele din urmă, se pot menționa unele statui care sunt pur comerciale sau care au scop turistic. Acesta este cazul lui Merlion din Singapore, un animal fantastic care servește ca emblemă a țării și care este reprodus de mai multe ori, inclusiv o copie foarte mare într-un parc de distracții local. Este singura statuie care trebuie făcută din plastic, celelalte fiind făcute din piatră, beton sau metal.
China a construit și ea o statuie uriașă pentru a atrage turiști, cea care se numește "Frumusețea Legendară a lui Miao". Situată în Guizhou, nu are alte vocații decât să facă cunoscută regiunea.

In concluzie, se poate spune că cele mai înalte statui din lume au în esență un caracter religios, iar în alt caz, pot fi, în esență, o mărire a unei figuri istorice sau a unui eveniment patriotic. Personajele reprezentate pe o scară foarte largă sunt Cristofor Columb (de două ori, unul în Puerto Rico, celălalt la Sevilla), Petru cel Mare (în centrul Moscovei) și Confucius (în China, la locul lui de naștere).


Viitoarele statui ...
Popoarele de pe Pământ nu se opresc construind statui mai înalte și mai înalte. Adesea durează câțiva ani pentru a termina una, iar atunci când este terminată, este imediat depășită de alta în alt colț al lumii. In această cursă gigantică, China și Japonia se luptă împotriva Indiei, țara care construiește cele două statui viitoare cele mai înalte ale lumii. Și pentru ei, schimbăm scara: cea mai mare va fi de 192 de metri înălțime!

Acesta va fi Chhatrapati Shivaji, un lider hindus al sec.al 17-lea, care va fi reprezentat pe o insulă din fața marelui oraș Bombay (acum Mumbay). Cealălaltă statuie va fi dedicată lui Sardar Vallabbhai Patel, erou al independenței indiene, și va măsura "numai" 182 de metri înălțime.

Aceste viitoare realizări fantastice vor întrece pe cea care este cea mai înaltă în prezent, statuia din Sanya, China, care are doar 128 de metri înălțime. Nu se poate ști cât de departe se va opri această cursă, dar dacă trebuie făcut un pariu, se presupune că se va opri mai mult din cauza imposibilității tehnice de a crește mai mult decât din dorința de a mări un Dumnezeu, sau o Zeiță. Omenirea trebuie să aibă o religie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu