sâmbătă, 20 octombrie 2018

Statuile BUDDHA de la Bamiyan, Afganistan 30 X




Cele două statui Buddha din Bamiyan erau statui monumentale ale lui Gautam Buddha din sec.al 6-lea, sculptate pe un perete de stâncă din valea Bamiyan, în regiunea Hazarajat din centrul Afganistanului, la 230 de kilometri  nord-vest de Kabul, la o altitudine de circa 2.500 de metri. Construite în anul 507 e.N (cea mică) și în anul 554 e.N (cea mare), statuile reprezentau stilul clasic combinat al artei Gandhara. Au avut înălțimea de 35 metri și respectiv de 53 de metri.
Corpurile principale au fost dăltuite direct din stâncile de gresie, dar detaliile au fost modelate în pământ amestecat cu paie, acoperit cu stuc. Această acoperire, care practic a dispărut cu mult timp în urmă, a fost pictată pentru a întări expresiile fețelor, a mâinilor și a faldurilor de haine. Statuia cea mai mare a fost vopsită cu roșu carmin și cea mai mică a fost vopsită în mai multe culori.
Părțile inferioare ale brațelor statuilor au fost construite din același amestec de pământ-paie, susținut pe armături de lemn. Se crede că părțile superioare ale fețelor au fost făcute din măști mari de lemn sau tot din amestec argilă-paie. Rândurile de găuri care pot fi văzute în fotografii au avut cuișoare de lemn care au stabilizat stucul aplicat în exterior.
Prețioasele statui au fost dinamitate și distruse în martie 2001 de către talibani (brute inculte și habodnice de religie musulmană), la comanda liderului Mullah Mohammed Omar, după ce guvernul taliban a declarat că statuile sunt idoli inacceptați de religia musulmană.

Un trimis care a vizitat Statele Unite în următoarele săptămâni a declarat că statuile au fost distruse pentru a se protesta împotriva ajutorului internațional rezervat exclusiv pentru întreținerea statuilor în timp ce Afganistanul se confrunta cu foamete. Ministrul afgan de externe a afirmat că distrugerea a fost doar o realizare a iconoclasmului religios islamic. Publicul internațional a condamnat cu fermitate distrugerea celor doi Buddha, care în următorii ani a fost privită în primul rând ca un exemplu de intoleranță religioasă extremă a talibanilor. Japonia și Elveția, printre altele, și-au promis sprijinul pentru reconstruirea statuilor.


Buddha of  Bamiyan

Imagine similară

Imagine similară

Imagine similară

Imagine similară


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu