joi, 11 octombrie 2018

Statuia lui CHRISTOS MÂNTUITORUL de la RIO DE JANEIRO X



Indiferent daca ești sau nu religios, când treci pe lângă o statuie imensă, ce reprezintă divinitatea, n-ai cum să nu simți măcar un fior.
Fie ca este vorba despre o statuie a unei culturi apuse sau despre  una modernă, sunt foarte multe exemple de statui impresionante  în lume. Nu trebuie să fii un om religios pentru a fi impresionat de statuile gigantice, ele fiind adevarate opere de artă încărcate și de eforturi umane de excepție.
Imagini pentru Statuia Lui Christos de la RIO DE JANEIRO
Un astfel de exemplu, poate cel mai cunoscut, este Iisus Mântuitorul din Brazilia, care străjuiește minunatul oraș Rio de Janeiro. Inaltă de 38 de metri, lată la nivelul brațelor de 28 de metri si cântărind 1145 de tone, statuia a fost construită între 1922 și 1931, deși conceputul exista din anul 1850. Statuia reprezintă imaginea Braziliei şi unul dintre simbolurile culturale şi religioase recunoscute la nivel mondial. Capodopera este vizitată anual de peste două milioane de oameni.
Statuia concepută și executată în stil art-deco, din Rio de Janeiro, se află poziţionată pe muntele Corcovado, la 709 metri înălţime. Monumentul se ridică pe o înălţime de 38 de metri, incluzând şi piedestalul de 8 metri. In interiorul său, în octombrie 2006, a fost amenajată o capelă cu o capacitate de 150 de persoane, în care se organizează ceremonii de căsătorie şi botezuri.
Statuia Mântuitorului privelişte, impresionantă, asupra oraşului Rio de Janeiro, oraș ce se mândrește de a avea cea mai mare construcţie în stil art-deco din lume. 
Imagine similară
Propunerea pentru realizarea statuii a apărut, pentru prima dată, în jurul anului 1850, din partea preotului catolic Pedro Maria Boss, care a solicitat bugetul pentru realizarea unui monument religios în oraş. Isabel, prinţesa imperială a Braziliei de la acea vreme, a respins propunerea, care a reînceput să fie discutată în 1889, când Brazilia a devenit oficial republică, cu legi care delimitează statul de Biserică.
 In 1921, Cercul Catolic din Rio a lansat propunerea din nou. Publicul a răspuns prin sprijin şi donaţii pentru un simbol care să reprezinte puterea religioasă din ţară. Printre ideile de construcţie s-au numărat simbolul crucii, statuia lui Christos ţinând un glob în mâini sau un piedestal care să simbolozeze lumea. In final, s-a decis ca statuia să-l reprezinte pe Christos Mântuitorul ţinând braţele deschise.
Statuia lui Christos Mântuitorul (Sau „Cristo Redentor”, cum este cunoscut în limba portugheză) este un simbol larg răspândit care semnifică pace. Construcţia monumentului a durat nouă ani (din 1922 până în 1931), fiind realizat din beton armat, iar la exterior din saponit, o rocă mai moale, însă recunoscută pentru rezistenţă şi manevrabilitate. Cu sprijinul Franței și Vaticanului s-a reușit realizarea proiectului și sfințirea statuii la data de 12 octombrie 1931.
Deşi desenul statuii lui Christos Mântuitorul a fost conceput de un desenator local, pe nume Heitor da Silva Costa, sculptura a fost realizată de francezul Paul Landowski. In zilele noastre, costul lucrării se ridică la 250.000 de dolari. 
Imagini pentru Statuia Lui Christos de la RIO DE JANEIRO
  Restaurări ale construcţiei au fost realizate cu ocazia vizitei lui Papa Ioan Paul al II-lea, din anul 1980. De asemenea, în 2003, au fost construite scări şi ascensoare care să faciliteze accesul la platforma din apropierea statuii, de unde există perspective spre întreg oraşul Rio de Janeiro.
In 2008, un fulger puternic a izbit monumentul şi a degradat degetele, sprâncenele şi capul statuii. Statuia este lovită de fulgere, în medie, de 12 ori pe vară. Părţile afectate de ultimul fulger au fost restaurate, iar unele straturi din saponit au fost înlocuite. Ultima restaurare a avut loc în 2010 şi a vizat îngrijirea statuii lui Christos Mântuitorul pe interior. Toate rocile folosite pentru lucrările de restaurare au fost luate din aceeaşi carieră ca şi cele originale. De asemenea, un sistem complex de iluminare a fost instalat la baza monumentului.
In lucrarea sa enciclopedică „Brasil e Romenia, Pontes Culturais” – Ed. Thesaurus – 2010, prof. Atico Vilas, în secţiunea „Sculptura română în Brazilia”, referindu-se la sculptorul Gheorghe Leonida, menţionează: „Cel ce vine în zilele noastre la Rio de Janeiro, pe cale terestră, maritimă sau aeriană, zăreşte imediat minunatul monument dedicat lui Iisus Christos. A devenit simbolul acestui oraş. Insă, puţini ştiu faptul că un roman a fost creatorul chipului acelei gigantice sculpturi.
Precizarea făcută de prof. Atico da Mota în prestigioasa sa lucrare, „Brasil e Romenia Pontes Culturais”, cu privire la sculptorul Gheorghe Leonida, elimină o omisiune de neînţeles şi aduce la cunoştinţa milioanelor de vizitatori ai Monumentului un adevăr care constituie o mândrie pentru spiritualitatea românească.
Gheorghe Leonida s-a născut la Galați, în 1892. Provenind dintr-o familie influentă din clasa de mijloc, el a fost penultimul dintre cei 11 copii. Printre frații lui a fost si o pionieră a ingineriei feminine, Elisa Leonida Zamfirescu și, de asemenea, inginerul Dimitrie Leonida. Când tatăl său, un ofițer de carieră, a fost nevoit să părăsească orașul Galați, Gheorghe l-a urmat la București, unde a absolvit liceul apoi a continuat studiile la departamentul de sculptură a Conservatorului de Arte Frumoase.
A debutat în 1915, la un salon național. După ce a luptat în Primul Război Mondial, Gheorghe Leonida și-a continuat studiile de artă în Italia, timp de trei ani. În decursul activității sale a primit premii la Roma (pentru lucrarea Reveil) și Paris (pentru lucrarea Le Diable). 
In 1925 s-a mutat la Paris, unde Paul Landowski tocmai primise contractul pentru realizarea statuii gigantice Cristos Mântuitorul din Rio de Janeiro. Gheorghe Leonida a fost angajat de către Landowski să sculpteze capul statuii, cu o înălțime de 3,75 metri.
Intors în România, Gheorghe Leonida a continuat să sculpteze. A murit în primăvara anului 1942, căzând de pe acoperișul casei familiei sale din București, în timp ce culegea flori de tei.
Regimul comunist i-a minimalizat opera, din cauza faptului că Leonida a sculptat mai multe busturi ale membrilor Casei Regale, astfel că faimoasa sa contribuție din Rio, a rămas uitată. Lucrările lui Gheorghe Leonida se află azi la Castelul Bran și la Muzeul Național de Artă din București.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu