sâmbătă, 20 octombrie 2018

Statuia TINERETULUI de la Straja, România 35 X



Monumentul de la Straja, botezat al Tineretului, se ridică la 9 kilometri de oraşul Murfatlar (Basarabi), în zona fostului sat Straja, ras de comunişti pentru traseul Canalului Dunăre-Marea Neagră. Este înălţat pe un soclu de beton, de aproape 10 metri, cu 12 coloane adânci de 20 de metri, şi este lucrat din oţel inoxidabil. Statuia, fără soclu, are 38 de metri înălţime. 
Opera de artă întrupează un înger fără aripi - mai degrabă o flacără stilizată pentru ochiul necunoscătorilor. Creatorul său, renumitul artist plastic Pavel Bucur (73 de ani) a rămas printre puţinii care îi mai ştiu importanţa.
 „Ideea de a construi acolo un monument a fost al conducerii Uniunii Tineretului Comunist din vremea aceea. UTC-ul a plătit din fondurile sale 10 kilometri din lucrările la Canalul Dunărea-Marea Neagră. Au dorit să lase generaţiilor viitoare un simbol al întregului Canal“, a povestit sculptorul.

Tineretului

Selecţia machetelor, aprobarea proiectului, construcţia bucată cu bucată, au durat mai mult de trei ani. Proiectul iniţial cuprindea grupuri sanitare, generator de lumină, balize pentru avioane şi elicoptere, loc de aterizare pentru elicopter, rondo pentru coloanele oficiale, dar şi un amfiteatru în care urmau să se suţină spectacole în aer liber.
Deși aripile - prevăzute în machetă, dar înlăturate de constructori din cauză că puneau în pericol structura de rezistenţă - nu mai există, opera transmite ideea de zbor. „Este un înger alb, un înger al libertăţii, în sensul în care omul, când îl vede, să se simtă şi el legat de natură, de cer, să simtă că zboară, pentru că toţi dorim să ajungem în cer“, spune Pavel Bucur. După Revoluţia controversată din 1989, Monumentul Tineretului a intrat în uitare. Abia în 2000 a revenit în atenţie când o bandă de hoţi întreprinzători s-au înarmat cu ultilaje şi au demontat bucată cu bucată cele trei basoreliefuri. Ficare dintre plăcile de bronz cântărea între 14-19 tone. S-au furat și plăcile de inox de la baza monumentului, dar şi literele din bronz de pe soclu, care adresau următorul mesaj: „Generaţiile viitoare să ştie că ne-am sacrificat pentru înălţarea Patriei“.


Imagine similară

Valoarea materialelor investite a fost incomensurabilă. Doar plăcile de bronz sculptate, înfăţişându-i pe Nicolae şi Elena Ceauşescu, dar şi scene muncitoreşti de la construcţia Canalului, pot fi estimate la milioane de lei, fără a mai calcula valoarea artistică, iar oţelul din care a fost fabricat îngerul a fost ales după nenumărate probe, tocmai ca să reziste intemperiilor.

Imagini pentru Statuia Tineretului de la Straja

Prima problemă a monumentului a survenit chiar la inaugurare: în 1987, cu câteva zile înainte de eveniment, tatăl Tovarăşei a murit. Inaugurarea a fost făcută abia după căteva luni, în primăvara lui 1988.
Imagine similară

Are aproape 50 de metri înălţime, cu tot cu soclu. Monumentul este comparabil cu Statuia Libertăţii din SUA. S-au făcut propuneri pentru mutarea monumentului lângă Autostrada Soarelui, dar sculptorul nu a căzut de accord.  In acest fel monumental ar fi fost cu adevărat cunoscut, dar a rămas stingher și admirat numai de pe vasele ce străbat canalul. Despre existența acestui monument aproape că nu s-a cunoscut în țară și nu i s-a făcut nici o promovare internă sau internațională.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu