miercuri, 17 octombrie 2018

Monumentul ALIOȘA – Soldatul din cel de al Doilea Război Mondial (Murmansk, Rusia) – 35,5 m. X

Statuia de la Murmansk reprezintă un soldat în manta cu o armă așezată  peste umăr. Inălțimea piedestalului este de 7 metri, iar statuia are o înălțime de 35,5 metri. Este cea de-a doua cea mai înaltă statuie din Rusia, după cea de la Volgograd. Greutatea statuii, care este goală, este de peste 5000 de tone. Soldatul se îndreaptă spre vest spre direcția Gloriei, unde au avut loc cele mai puternice lupte ale Campaniei Arctice, când invadatorii germani au fost respinși din apropierea orașului Murmansk pe râul Zapadnaya Litsa, în iulie 1941.
 In fața monumentului se află o platformă de piatră neagră naturală care poartă o flacără veșnică. Puțin mai înaltă și mai aproape de statuie se află o piramidă triunghiulară înclinată. Potrivit designerilor, această piramidă reprezintă un steag la jumătate de catarg, ca semn de doliu pentru soldații sovietici căzuți. Lângă statuie se află o stea de granit lustruit cu această inscripție:
Apărătorilor Arcticii - războinicii Armatei a 14-a, Armatei a 19-a,  Flotei Nordice a Stegului Roșu, Armatei a 7-a, Trupelor de frontieră 82 și 100 și grupurilor de partizani "Soviet Moormen", "Bolșevicul Artic", "Polarmen" și "Bolșevist". Ii onorăm pentru apărarea acestui pământ!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu