miercuri, 17 octombrie 2018

Statuia CRISTO REDENTORE din MARATEA – Italia X



             Aceasta statuie, ce are o înalțime de 21,23 metri, a fost construită din marmură albă, albastră și gri, ce a provenit din cariera de marmură renumită milenar și aflată în orașul Carrara.
Spre deosebire de alte statui, ridicate din donații, aceasta a fost construită din fondurile unei singure persoane.
          Stefano Rivetti a fost un antreprenor din Piedmontese, care a vroit să aducă un tribut atât religiei, cât și oamenilor din orașul său, Maratea.

Imagini pentru Cristo Redentore di Maratea - Italia

            Statuia Răscumpărătorului sau a lui Hristos Răscumpărătorul este o sculptură colosală plasată pe vârful muntelui San Biagio, deasupra localității Maratea, în provincia Potenza.
A fost făcută cu un amestec special de ciment amestecat cu scări de marmură Carrara de către artistul florentin Bruno Innocenti între 1963 și 1965. Și are 21,13 metri înălțime.
            Inainte de  actuala statuie Răscumpărător pe vârful stâncos al Muntelui San Biagio se ridicau ruinele de la Castelul Maratea, acum nelocuite și în ruină. In 1806, cetatea fortificată a fost atacată de un contingent de patru mii cinci sute de soldați francezi și, în 1907, s-a dorit amintirea evenimentului prin ridicarea unei cruci din fier forjat, plasat pe cel mai înalt punct al muntelui. Această cruce a fost apoi refăcută continuu ori de câte ori a fost lovită de fulger și deteriorată.

Imagini pentru Cristo Redentore di Maratea - Italia

In 1942, primarul Biagio Vitolo a proiectat o nouă cruce comemorativă, de data aceasta din ciment și cu fulgere, cruce care a fost construită în locul celei de fier. Lucrarea a fost realizată concomitent cu primul drum care mergea până la Bazilica S. Biagio și spre vârful muntelui, unde s-a amenajat un punct de belvedere artistic, cu balustradă.

Imagini pentru Cristo Redentore di Maratea - Italia

Sosit în Maratea în 1953 pentru a începe activități industriale cu ajutorul Casei del Mezzogiorno, contele Biella Stefano Rivetti Val Cervo a conceput ideea de a înlocui crucii cu un mare monument comemorativ pentru Hristos Mântuitorul. A adresat intențiile sale într-o scrisoare adresată administrației municipale, la 5 septembrie 1961. Consiliul Local Maratea a aprobat construcția, cerând demontarea și conservarea Crucii din 1942, care a fost reamplasată pe un alt loc.

Imagini pentru Cristo Redentore di Maratea - Italia

 Din anul 1957, Rivetti a încredințat proiectul statuii artistului Bruno Innocenti, profesor la Institutul de Stat din Florența. Primele schițe ale statui datează din 1960. In 1964 a fost încredințat Ing. Luigi Musumeci studiul proiectului, care a început construcția armăturii în beton și fier, fixate pe fundației săpate în stâncă de munte cu utilizarea de mai mult de 14 de tone de fier, care a devenit scheletul de susținere. In luna septembrie a aceluiași an a început folosirea de marmură și conglomerat de beton pentru alcătuirea corpului statuiei.
Intre sfârșitul anului 1964 și primele luni ale anului 1965, turnarea întregii suprafețe a sculpturii a fost realizată de Bruno Innocenti. Construcția a fost realizată de o companie friuliană care a folosit munca locală din localitatea Maratea și Lauria.
Odată încheiată lucrarea, nu a existat nicio ceremonie pentru inaugurarea statuii celei mari, datorită luptelor politice dintre partide. In orice caz, marele Răscumpărător Christos a intrat, deși în liniște, în scena artistică din Maratea, preluând imediat un rol principal, dar prea puțin mediatizat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu