marți, 16 octombrie 2018

Statuia lui Iisus Christos – CRISTO REY din Mexic X



Ridicată pe vârful unui deal numit Cerro del Cubilete (Dealul Cupei de Zaruri), nume dat după un joc de noroc în statul Guanajuato din Mexic, statuia Cristo Rey – Regele Christos - se află la 2579 metri deasupra nivelului mării, având o înălțime de 20.5 metri Se spune că statuia marchează centrul geografic al Mexicului.

Cristo Rey - Mexic

De asemenea, ea este unul dintre cele mai importante centre religioase ale acestei țări – aici fiind construită inițial o statuie de mici dimensiuni a lui Iisus, distrusă însă de bombe la ordinul președintelui Plutarco Elias Calles (în ultima parte a Revoluției mexicane dintre 1910-1920), pentru a ucide rebelii creștini dar și simbolul acestora.

Cristo Rey - Mexic 

Monumentul actual, inaugurat în 1944, este o operă ce poartă amprenta miscarii Art Deco. Il înfățișează pe Iisus încadrat de doi îngeri, unul oferindu-i coroana de spini iar celălalt coroana regală. Cristo Rey a fost construita in cinstea miscarii populare La Cristiada (Cristero), ce s-a desfășurat în perioada 1926 - 1929. Cei care au inițiat aceasta miscare s-au răsculat împotriva orientarii anticatolice a autorităților din acea perioadă.

Cristo Rey - Mexic



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu