miercuri, 10 octombrie 2018

Statuia verticală a faraonului RAMSES AL II-lea X



Statuia lui Ramesses al II-lea este o reprezentare veche de 3,200 de ani a faraonului egiptean Ramses al II-lea, statuie care îl reprezintă în picioare. Aceasta fost descoperită în anul 1820 de Giovanni Battista Caviglia la Marele Templu din Ptah, de lângă Memphis, Egipt, la 10 kilometri sud de Cairo . Este prelucrată din granit roșu de la Assuan.
Statuia a fost găsită ruptă în șase bucăți și și primele încercări de restaurare au eșuat. Ininițial statuia a fost amplasată în marea piață Bab al-Hadid din Cairo, care a fost redenumită apoi la Piața Ramses. Statuia a fost restaurată la înălțimea totală de 11 metri și ridicată pe un piedestal de trei metri la marginea unei fântâni. A fost stabilizată cu bare de fier în interiorul corpului.
 De-a lungul timpului, Piața Ramses s-a dovedit a fi o locație necorespunzătoare, statuia fiind expusă poluării corosive și vibrațiilor constante din trafic și de la  metrou. In 1955 președintele egiptean, Gamal Abdel Naser, a decis să mute statuia într-o altă locație mai potrivită, lângă o gară. A stat acolo 50 de ani, în condiții improprii de poluare, până în 2006 când a fost mutată în fața viitorului Mare Muzeu Egiptean (GEM) de la Cairo.

Fișier: Ramsesreplicasalehsalem.jpg

Transportul statuii din Piața Ramses spre Gizeh a reprezentat o provocare tehnologică care fusese planificată încă din 2002. Statuia cântărește aproximativ 83 de tone. S-a executat o replică a statuii care a fost transportată cu câteva săptămâni înainte de mutarea reală programată de-a lungul rutei planificate spre Gizeh. Această acțiune a avut caracter preventiv pentru a testa procesul de relocare propus. Mutarea a avut loc pe 25 august 2006. In timpul transportului de zece ore statuia a fost învelită și acoperită cu spumă de cauciuc, dar și stabilizată într-un cadru de metal special. Un camion cu două platforme de mare tonaj a purtat greutatea statuii și a structurilor sale de susținere în timp ce călătorea într-o poziție verticală. Camionul a parcurs traseul cu viteză mică, în sunetele unei fanfare militare, traseu de 400 de metri până la locul unde urma să fie amplasată statuia la intrarea viitorului muzeu.
„Ramses al II-lea se va ridica în atriu pentru a păzi intrarea celui mai mare muzeu din lume, aşa cum o făcea în Antichitate în marele templu al lui Ptah din Memphis”, a spus ministrul antichităţilor, Khaled al-Anany, cu prilejul ceremoniei de transfer a statuii.
Noul muzeu din Cairo, conceput pentru a decongestiona vechiul muzeu naţional inaugurat în 1902 şi devenit între timp neîncăpător, nu a fost realizat decât în proporţie de 70%, deşi proiectul a fost lansat în urmă cu 16 ani şi costul său a ajuns să depăşească un miliard de euro.
Finalizarea imensului complex a fost întârziată de instabilitatea politică şi economică care a predominat în Egipt de la revoluţia din ianuarie 2011 şi înlăturarea de la putere a lui Hosni Moubarak.
Acest nou muzeu se va întinde pe o suprafaţă de 47 de hectare şi va avea o suprafaţă de 24.000 mp pentru expoziţii permanente. El ar urma să găzduiască în jur de 100.000 de piese, din preistorie până la perioada greco-romană, printre care şi cele 4.500 de artefacte din comoara lui Tutankhamon.



O statuie de acum 3000 ani a lui Ramses al doilea a fost găsită de arheologi din Egipt și Germania la periferia capitalei Cairo. Statuia măsoară 8 metri și reprezintă o mare descoperire arheologică. Arheologii au găsit opera în apropierea orașului antic Heliopolis, lângă ruinele vechiului templu al lui Ramses al II-lea. Acesta a fost însă distrus în perioada romană. Statuile găsite acum au făcut cel mai probabil parte din templu, a cărui construcție a început sub domnia lui Ramses al ÎI-lea. O replică a statuii Ramesses II se află pe strada Salah Salem din Heliopolis, Cairo.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu