duminică, 7 octombrie 2018

STATUIA LAYKYUN SETKYAR din MYANMAR -2 X

           O sculptură gigantică care impresionează cu mărimea ei, este situată în satul Khatakan Taung din statul sud-est Asiatic, Myanmar, fost Birmania. Statuia se ridică în apropierea orașului Monywa  situat la 136 km nord-vest de Mandalay, pe malul estic al fluviului Chindwin.  Monywa este cunoscut drept orașul Neem deoarece majoritatea străzilor orașului sunt acoperite de copaci foarte vechi, soiul NeemArborele Neem este originar din Asia de Sud, crește în India și în alte țări calde sud asiatice şi mai este supranumit “copacul sacru”, “farmacia naturii” sau “panaceu al tuturor bolilor”.
           Monumentul Laykyun Sekkya este dedicat lui Buddha (Buda). Structura are o înălțime de 116 metri și este așezată pe un piedestal de 13,4 metri, astfel încât înălțimea totală a monumentului este de 129,5 metri. Construcția monumentului a început în 1996 și a durat 12 ani. Statuia a fost inaugurată oficial la 21 februarie 2008.
Localnicii se referă la entitatea Laykyun Setkya ca la o întrupare sacră și un loc de închinare. Privind statuia, se poate remarca cum fiecare element este precis detaliat. Sculptura este vopsită în galben auriu. Această culoare este considerată un simbol al înțelepciunii în budism. Statuia prezintă imaginea lui Buddha Shakyamuni, maestrul spiritual, care este considerat fondatorul budismului. Este demn de remarcat faptul că sculptura a fost ridicată exclusiv prin donații ale localnicilor. Acest fapt explică lunga perioadă de construcție.
Acest gigantic monument budist este situat în apropierea orașului Mandalay, care, la rândul său, este considerat un centru budist al țării.  Statuia aceasta dedicată lui Buddha (Bida) în picioare ascunde 27 de etaje și un lift special. Statuia înclinată găzduiește un templu. Grădina înconjurătoare a copacilor Bodhi, unde sunt plantate aproximativ 9 000 de plante, este un alt punct de interes. Se crede că Buddha a atins iluminarea sub arborele Bodhi.




Imagine similară

Imagine similară

Imagine similară

Imagine similară


 Imagini pentru Laykyun Setkyar

Imagini pentru Laykyun Setkyar



Laykyun Setkyar adică imaginea permanentă a lui Buddha, statuia gigantică, a fost construită de Bodhi Tahtaung Sayadaw (călugăr venerabil). Este cea de-a doua cea mai înaltă imagine a lui Buddha (Buda) din lume, la 116 de metri. Acesta este situată pe colina Po Khaung Taung chiar în spatele imaginii lui Buddha înclinat. Statuia a fost construită cu spațiu gol prin interior. Se poate urca pe scări în interiorul structurii pentru a vedea panoramic orizonturile sau folosind ascensorul. Urcarea pe scări este obositoare, iar la fiecare etaj sunt plasate imagini ale lui Buda.  De la finalizarea sa, în 2008, statuia și întreaga imagine înconjurătoare a devenit una dintre principalele atracții turistice din Myanmar.
Țara a fost guvernată de o juntă militară teroristă condusă de generalul Ne Win, din 1962 până în 1988, sistemul său politic rămânând până astăzi sub un strâns control al juntei militare. Țara este săracă, înapoiată social și cu un guvern cu tendințe izolaționiste. Este foarte bogată în monumente de cult budiste și. se pare că și în prezent populația își găsește refugiu în religie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu