marți, 13 noiembrie 2018

Stauia BUDDHA CULCAT de la Gal Vihara din Polonnaruwa X


Cele mai frumoase statui în rocă ale lui Buddha din Sri Lanka sunt cele ale lui Gal Vihara din Polonnaruwa. Este un grup de patru sculpturi de diferite tipuri și dimensiuni, sculptate din panta unui stânci granitice de peste 50 de metri lungime. Gal Vihara sau Gal Viharaya înseamnă "mănăstirea rocii". Numele folosit în cronici este "Uttararama", adică "Templul de Nord". Este situat la nord de palat și este fostul templu cu dinți și, de asemenea, la nord de mănăstirea istorică principală din Polonnaruwa.
In peștera templului de la Gal Vihara din Polonnaruwa există o imagine așezată a lui Buddha de mărime medie. Este vorba de interiorul unei peșteri artificiale, o realizare foarte frumoasă și încadrată, la fel de atent, de două figuri de sex masculin, care sunt servitori cu mustăți. Buddha este plasat pe un piedestal și sub un baldachin.
Ceilalți trei Buddha sculptate din stâncă sunt statui colosale, o statuie a lui Buddha așezat, un Buddha în picioare și unul culcat. Toți au fost la începuturi în interiorul unor sanctuare și iar acum sunt protejați de acoperișuri moderne pentru a preveni deteriorarea cauzată de ploaia acidă. Aceste acoperișuri sunt nesatisfăcătoare din punct de vedere estetic și, din păcate, contribuie la desfigurarea grupului sculptural de renume mondial.
Buddha așezat la Gal Vihara din Polonnaruwa este o sculptură uriașă plasată în partea stângă a peșterii. Are aproape 5 metri înălțime. Se află așezată pe o platformă joasă, care este decorată în partea din față cu firide, cu reprezentări de lei și Vajras, un simbol tipic al Budismul Tantric.
Buddha de început, sau Ananda din Polonnaruwa, se află în dreapta peșterii alături de o inscripție impresionantă din piatră, chiar lângă intrarea în peșteră, se află Buddha de început de la Gal Vihara. Este cea mai elegantă statuie din Sri Lanka.
 Trăsătura sa cea mai izbitoare și misterioasă este gestul său neobișnuit (mudra), cu brațele încrucișate în fața pieptului. Există foarte puține statui ale lui Buddha în toată Asia cu acest gest al mâinilor. Este un gest de cult. S-a speculat că această imagine din Polonnaruwa nu este reprezentarea unui Buddha, ci a ucenicului său, Ananda, în timp ce plânge moartea stăpânului său, și anume pragul morții. Cu toate acestea, impresionanta statuie se află pe o bază de lotus, care este o referire la demnitatea unui Buddha, iar Ananda îndurerat este prezentat de obicei, nu în partea de sus, ci la poale.
Statuia lui Buddha culcat de la Gal Vihara în Polonnaruwa are o lungime de 14 metri. Este cu siguranță cea mai frumoasă figură a lui Buddha în rocă dintre reprezentările din Sri Lanka și, de asemenea, cel mai frumos gehauenene din statuia lui Buddha de rock din țară. Este o capodoperă a sculpturii care exprimă pacea și pacea interioară. Acesta îl arată pe Buddha în postura de leu, care este menționată în limba pali drept Sihasana, ilustrând că Buddha a ajuns la parinirvana. Capul său se află pe o pernă cilindrică, care este ușor împinsă și decorată frumos pe partea din față. Talpa lui Buddha culcat din Polonnaruwa este împodobită cu așa-numitele semne de identificare ale unei persoane sacre.

Probabil acest grup unic a lui Buddha sculptat în rocă de la Gal Vihara a fost creat în perioada Polonaruwa din sec.al 12-lea, dar din cauza unor elemente mahayaniste (Mahayana) au apărut speculații cu privire la faptul că sculpturile ar fi mai în vechi. 

Imagine similară

Imagine similară

Imagini pentru Sri Lanka, Polonnaruwa, der liegende Buddha von Gal Vihara

Imagini pentru Stauia BUDDHA CULCAT de la Gal Vihara din Polonnaruwa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu