duminică, 4 noiembrie 2018

Colosul APPENNINO de Giambologna - Florența sec. 16 X



Villa Demidoff este actualul nume al vechii vile Medicis din Pratolino. Situat pe dealurile florentine de-a lungul Via Bolognese, îndreptându-se spre valea Mugello, imobilul din Pratolino a fost cumpărat de Francesco I de Medici în 1568.
Legenda spune că Francesco a cumpărat-o drept cadou pentru a doua soție a lui, Bianca Cappello, cu ideea de a o transforma într-o proprietate de basm. Arhitectul ales pentru a construi vila și a transforma acea zonă sălbatică într-un loc de vis a fost Bernardo Buontalenti. Acela a construit o vilă splendidă renascentistă, care, din păcate, nu mai există. Era înconjurată de un parc minununat, cu fântâni și grote, grădini frumoase pline de plante și flori rafinate.
Cea mai mare parte a acestei grădini minunate a fost distrusă în 1819 pentru a se  face o "grădină engleză" ușor de întreținut. Doar câteva elemente, inclusiv statuia gigantică a lui Appenin, supraviețuiesc celei care a fost cea mai faimoasă grădină din Europa. Dar grota lui Cupidon, o capelă, o serie de bazine de raci și Colossusul lui Appennine de Giambologna au rămas, în continuare, în pădurea a ceea ce este acum Parcul Demidoff.
După cum se poate observa din manopera brută, modelul este unul dintre primele proiecte de lucrări colosale ale celebrului sculptor. Apennin este personificarea monumentală a lanțului montan italic sau, mai degrabă, a unui mare râu. Este un gigant reprezentat în genunchi pe malul unui iaz al vilei Medici din Pratolino. Capul, care pare să fi fost înfundat în apă și noroi, este îndoit, urmând mișcarea viguroasă a umerilor. Acest lucru pare să facă aluzie la o ființă supraumană, eliberată de stânci și de pământ și care urmează să se ridice și să intre în acțiune deasupra a ceva.

File:Appennino.jpg

Imagine similară

Imagini pentru Fântâna Appennino de Giambologna

Imagini pentru Fântâna Appennino de Giambologna

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu