vineri, 23 noiembrie 2018

Statuia lui SHIVA, Namchi, Sikkim, India - 33 m X



Sikkim este un stat din estul Indiei. Se învecinează: în nord cu regiunea chineză, Tibet, în est cu regiunea chineză, Tibet și cu Bhutan, în sud cu regiunea indiană, Bengalul de Vest și în vest cu Nepal. Orașul Namchi este unul dintre orașele mari ale districtului Sikkim. Orașul a devenit faimos prin uriașa statuie de 45 de metri a lui Padmasambhava sau Guru Rinpoche, marele maestru budist care a trăit în sec.al 8-lea și care pentru tibetani este al doilea Buddha.
Sikkim-ul de astazi nu mai este o țara majoritar budistă, întrucât trei sferturi din locuitorii săi sunt nepalezi, iar nepalezii sunt de religie hinduistă, la fel ca și majoritatea indienilor. Drept consecință hinduiștii din Sikkim nu s-au lasat mai prejos si au construit și ei o statuie gigantică în apropriere de Namchi, la Solophuk. Având 33 de metri, statuia il reprezinta pe Shiva, divinitatea (masculină) supremă din hinduismul saivit este înconjurată de o fantezie arhitecturală hinduistă alcatuită din statui și temple multicolore. Ca atare există două statui gigantice ce se privesc de pe două varfuri de dealuri de lângă orașul Namchi, ca si cum ar fi rivale. Insă trebuie spus că intre Padmasambhava și Shiva există mari similitudini, chiar dacă ei provin din două religii distincte. Padmasambhava reprezintă în budismul tibetan prototipul maestrului yoghin, la fel ca și zeul Shiva în hinduism.



Orașul Namchi pare să fi fost atins de virusul statuilor gigantice, întrucât  edilii locali plănuiesc să mai ridice o statuie gigantică, a zeiței Devi, pe colina Shakti, la mică distanță de oraș.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu