miercuri, 7 noiembrie 2018

Statuile Faraonuluii AMENHOTEP al III-LEA ; Egipt X


Două statui uriaşe ale faraonului Amenhotep al III-lea (Amenophis al III-lea) au fost descoperite în martie 2014 în renumita locație arheologică Luxor, unde se află deja cei doi Coloşi ai lui Memnon, celebre reprezentări ale aceluiaşi faraon, care a domnit peste 35 de ani în Egiptul antic (1391-1353, sau 1388- 130 e.A.). A fost cel de al 9-lea faraon din dinastia a XVIII-a.
Cele două statui uriaşe din cuarţit roşu au fost descoperite în templul funerar al faraonului, cunoscut şi sub denumirea "templul milioanelor de ani", pe malul vestic al Nilului. Statuile au fost ridicate pe amplasamentele lor originale.
Acest templu este celebru pentru cei doi coloşi ai lui Memnon, vechi de 3.400 de ani, care îl reprezintă pe Amenhotep al III-lea, a cărui domnie, în secolul al XIV-lea î.e.n., a marcat apogeul civilizaţiei din Egiptul antic.

Imagini pentru Amenhotep al III-lea

Imagini pentru Amenhotep al III-lea

Imagine similară

Până acum erau cunoscuți cei doi coloși ai lui Memnon, iar de acum vor putea fi văzuți patru coloși ai lui Amenhotep al III-lea, a spus arheologul Hourig Sourouzian, șefa misiunii de conservare a templului.
Coloșii lui Memnon — 18 m înălțime, inclusiv platformele de piatră de 4 m și circa 720 t fiecare — care îl reprezintă pe faraon așezat, cu mâinile pe genunchi. Ele atrag anual mii de turiști la Luxor, oraș-muzeu de pe malurile Nilului. In antichitate ele au fost vizitate și de împăratul roman Hadrianus (117-138 e.N.), urmașul la tron al lui Traianus.
Cele două statui descoperite au fost grav afectate de-a lungul timpului 'de forțele distrugătoare ale Naturii, de cutremure și irigații', arată dna Sourouzian.
Una din statui, care cântărește 250 t și măsoară 11,5 m, îl reprezintă pe faraon în același fel ca și ceilalți doi coloși. Lângă piciorul drept se află o statuie a soției sale, Tiyi, în timp ce o alta, a mamei faraonului, care a asigurat regența până la urcarea lui pe tron, la 12 ani, era sculptată de-a lungul piciorului stâng, dar a dispărut, potrivit arheologilor. Tronul pe care stă este sculptat cu scene care ilustrează unirea Egiptului superior cu cel inferior. A doua statuie îl reprezintă pe faraon în picioare, așezat la poarta de nord a templului, deci cele două noi statui nu sunt identice precum “Coloșii lui Memnon”.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu