joi, 15 noiembrie 2018

Statuile uriașe din PEȘTERA FENGXIANSI din GROTELE LONGMEN, Japonia X




Grotele Longmen cu numeroase sculpturi, peșteri, nișe și sculpturi ale lui Bhudda este un sit al Patrimoniului Mondial proclamat de UNESCO. Statuile variază în mărime de la 10 cm la aproape 10 metri în înălțime. Unele statui sau statuete au fost deteriorate sau distruse în timpul Revoluției Culturale și de către colecționari.
"Nivelul cultural ridicat și societatea sofisticată din dinastia Tang a Chinei sunt demonstrate de sculpturile din piatră excepționale ale Grotelor Grozave. Acestea  ilustrează perfecțiunea unei forme de artă de lungă durată care avea să joace un rol foarte important în evoluția culturală a acestei regiuni din Asia.
Lucrul a început prin grotele din Longmen în 493, când împăratul Xiaowen din dinastia nordică Wei și-a mutat capitala în Luoyang. In următoarele patru secole lucrările au continuat și pot fi împărțite în patru faze distincte. Perioada cuprinsă între 493 și 534 a fost prima fază a tăierii intensive a grotelor: prima peșteră care urma să fie sculptată era Guyangdong (cunoscută și sub numele de Templul Shiku). Această fază a activității intense a fost urmată de o perioadă cuprinsă între anii 524 și 626, când au fost tăiate foarte puține peșteri și toate relativ mici. Acest lucru se datorează, în principal, conflictelor civile dintre diferitele regiuni ale Chinei, care au persistat în timpul dinastiei Sui (581-618) și din partea timpurie a dinastiei Tang (618-907).
Abia în 626 a început a treia fază, pe timpul înălțimii dinastiei Tang, când budismul chinez a început să înflorească din nou. Aceasta a fost din nou o perioadă de tăiere intensă a grotelor; a fost punctul culminant artistic al grotelor Longmen, în special în timpul domniei împăratului Gaozang și a împărătesei Wuzetian, care a trăit permanent la Luoyang. Grupul de statui uriașe din Pestera Fengxiansi este cel mai reprezentativ al acestei faze a artei chinezești de la Longmen. Acestea sunt în general recunoscute a fi capodopere artistice de o importanță cu adevărat globală.
Faza finală, de la 755 la 1127, în timpul dinastiei Tang mai târzie până la dinastia Song de Nord, s-a înregistrat o scădere bruscă în sculptura grotelor din Longmen. Aceasta a început cu capturarea orașului Luoyang la mijlocul sec.al 8-lea, în timpul unei rebeliuni, un eveniment după care nu s-a recuperat niciodată zona în mod satisfăcător. Izbucnirea războiului în timpul dinastiilor Jin și Yuan a adus sculptura în grote.

Imagine similară

Imagine similară

Imagini pentru GROTELE LONGMEN

Imagine similară

Imagini pentru GROTELE LONGMEN
Grota Guyang (Longmen)

Imagini pentru GROTELE LONGMEN

Looking for Detail - LUOYANG, Henan



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu