sâmbătă, 10 noiembrie 2018

Statuile lui NEFERTARI din Tmplul mic de la ABU-SIMBEL X

Odată cu strămutarea Templului cel Mare de la Abu Simbel, începând după anul 1950, s-a lucrat și la mutarea Templului Mic, dedicat Zeitei Hator, Templul lui Nefertari. Acest templu se află la 100 de metri distanță față de cel mare și deține o fațadă cu două grupuri de statui înalte de 10 metri. 
Există 6 statui pe fațadă: 4 ale lui Ramses al II-lea și două ale reginei Nefertari care poartă coarnele de vacă și discul solar, însemne asociere cu Hathor (Zeița dragostei, a familiilor și a recoltelor). La picioarele lui Ramses și a lui Nefertari se află statuile mult mai mici ale copiilor lor.
Surprizator, după cum s-a spus, pe această fațadă de templu se remarcă reprezentarea la dimensiuni egale ale faraonului și reginei, un lucru nobișnuit, ținând cont că în mod tradițional regina nu putea fi reprezentată mai înaltă decât genunchii faraonului. Egalitatea statuilor denotă marea iubire a faraonului și autoritatea de care s-a bucurat Nefertari, care s-a stins din viață în anul al (24) 25-lea al domniei lui.


Imagine similară

Imagini pentru Templul lui Nefertari la abu-simbelImagini pentru Templul lui Nefertari la abu-simbel

Imagini pentru Templul lui Nefertari la abu-simbel

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu