miercuri, 14 noiembrie 2018

Statuia NARA DAIBUTSU , templul Tōdai-ji, Nara, Japonia X



Todai-ji (Marele Templu din Răsărit) este un templu budist din orașul Nara, din Japonia. Templul Tōdai-ji este cel mai mare templu budist din această țară, și unul dintre cele mai vechi. Aici se desfășoară anual sărbătorile și ritualurile religioase naționale. In prezent templul aparține sectei Kegon.
Se spune că la constrcția templului au participat foarte mulți călugări, conduși de către arhitectul și călugărul Gyōki (668-749), care au călătorit în toată Japonia pentru a solicita donații. Templul a fost construit în anul 745, dar a fost finalizat complet abia în anul 751, constituind un mare complex religios. La ora actuală, Tōdai-ji este cea mai mare construcție religioasă din lemn și cel mai mare templu budist din Japonia. Construcția templului aproape că a falimentat economia japoneză.
Tōdai-ji a fost templu administrativ al celor șase secte budiste venite din ChinaRitsuKushaJōjitsuSanronHossō și Kegon. Scrierile epocii spun că toate cele șase secte aveau la Tōdai-ji birouri, altare și biblioteci proprii.
Sala Marelui Buddha (Daibutsuden) de la Tōdai-ji a fost reconstruită de două ori din cauza unor incendi. Construcția actuală datează din sec.al 18-lea. Marele Buddha are o înălțime de 15 metri și este în întregime din bronz. La ceremonia de sfințire a statuii, au participat 10.000 de oameni, iar ceremonia a fost efectuată de călugărul indian Bodhisena.
Pe lângă Sala Marelui Buddha, Tōdai-ji mai deține în completul său câteva altare, o clopotniță budistă (shuro), o sală de lectură a sūtrelor (kōdo), o sală de păstrare a tobei sacre (kōro), și în partea de sud se află o poartă cu două statui a doi paznici cerești (Niōmon). Poarta datează din sec.al 12-lea, fiind construită în stilul chinezesc al dinastiei Song, iar cei doi paznici cerești (Niō) au fost realizați din lemn de către călugărul japonez Unkei (1150-1223). Complexul inițial conținea două pagode () înalte de 100 de metri, dar au fost distruse în urma unui cutermur. De asemenea, există și o Sală a Lotusului (Hokke-dō) unde se păstrează o colecție impresionantă de statui și de obiecte ceremoniale budiste.
In 1998 templul Tōdai-ji a fost înscris în lista obiectivelor din Patrimoniul Mondial UNESCO făcând parte din complexul Monumentele și grădinile din orașul imperial Nara.


Imagini pentru Nara Daibutsu

Imagini pentru Nara Daibutsu

Imagini pentru Nara Daibutsu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu