miercuri, 7 noiembrie 2018

Statuile COLOȘII LUI MEMNON - Egiptul antic X


Coloșii lui Memnon sunt două statui masive de piatră aflate pe malul vestic al râului Nil, în apropiere de orașul modern Luxor din Egipt. Sculpturile sunt impresionante – au 18 metri înălțime și îl reprezintă pe Faraonul Amenhotep al III-lea, care a domnit în Egiptul antic cu aproximativ 3400 de ani în urmă.
Statuile gemene îl prezintă pe faraon într-o poziție așezată, cu mâinile pe genunchi și privirea îndreptată spre est, spre râu. Acestea erau de fapt poarta de intrare a templului memorial al lui Amenhotep, o construcție masivă realizată în timpul vieții faraonului, unde era venerat ca un zeu venit pe Pământ.
Când a fost construit, templul era cel mai mare și mai opulent din Egipt, deși foarte puține lucruri din vechea opulență mai sunt vizibile astăzi. Inundațiile anuale ale Nilului au înghițit din temelii construcția pe care, ulterior, vechii egipteni au decis să o demoleze și să refolosească blocurile de piatră pentru alte clădiri. Singurele lucruri cruțate au fost cele două statui care astăzi nu se află într-o stare foarte bună.
In antichitate coloșii au fost și de împăratul roman Hadrianus (117-138 e.N.). Curiozitatea care l-a atras a fost vestea că una din marile statui cântă. Era adevărat că în primele ore ale dimineții una din statui scotea niște fluerături. Hadrianus a dispus ca statuile să fie recondiționate. După aceasta statuia nu a mai scos nici un sunet. Prin lucrările de recondiționare unele fisuri au fost astupate. Prin unele circula aerul încălzit progresiv de soarele ce lumina statuile. Acel aer când se strecura prin fisuri scotea unele șuierături bizarre. Fiind astupate fisurile, aerul nu a mai circulat.

Imagine similară

Imagini pentru Coloșii lui Memnon

Imagini pentru Coloșii lui Memnon

Imagini pentru Coloșii lui Memnon

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu