luni, 5 noiembrie 2018

Statuia monolitică GOMATESHWARA, din Shravanabelagola, satul Karnataka - India X


Jainismul este una dintre religiile vechi indiene și a apărut în secolul al 7-lea e.A. în India de Est. Credincioșii Jain idolizează cele 24 de figuri istorice sau Tirthankaras, divinități care susțin pe calea de a traversa râul suferinței și nenorocirii care este lumea muritoare. Situată pe vârful dealului Vindhyagiri, la o altitudine de 1020 de metri, din Shravanabelgola, statuia monolită gigantică dedicată zeului Gommateshwara, divinitate a credinței Jain Zeul Gommateshwara este cunoscut și sub numele de Bahubali. Statuia de granit înaltă de 17,37 metri cântărește aproximativ 80 de tone și se poate ajunge la ea prin urcarea a peste 500 de trepte. Din poziția sa oferă o vedere pitorească a câmpiilor și a dealurilor din apropiere. Printr-un sondaj realizat de ziarul The Times of India, iulie 2007, statuia a fost votată ca fiind primul dintre cele șapte minuni ale Indiei. Statuia este considerată a fi cea mai înaltă sculptură monolit din lume.
Statuia gigantică a lui Gommateshwara a fost construită în India antică  de Chavundaraya, un ministru și comandant al dinastiei Ganga între anii 980-983 e.N.
Statuia a fost dăltuită numai din granit și se află într-o vale dintre cele două dealuri din jurul unui iaz. Valea era denumită Shravanabelgola ("Shravana" înseamnă sfânt; "Bel Gola" înseamnă iaz alb).

Jainism

Imagine similară

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu