vineri, 9 noiembrie 2018

Monumentul SECERA ȘI CIOCANUL - Moskova - 1937 X



Celebra statuie a muncitorului (purtînd ciocanul) şi kolhoznicei (ridicînd secera), unul dintre simbolurile Moscovei din anii comunismului (şi emblemă a fostei case de film sovietice Mosfilma fost reamplasată într-un mare centru de expoziţii din Moscova, din nord-estul oraşului. Statuia a fost dislocată în 2003, în vederea restaurării ceea ce între timp s-a realizat. Inaltă de cca. 60 de metri, statuia va fi iarăşi vizibilă din multe colţuri ale oraşului, spre mîndria multor moscoviţi, pentru care statuia, în ciuda istoriei şi conotaţiei sale politico-ideologice, rămîne semnul unor vremuri în care Rusia/URSS era o superputere.
Statuia, proiectată de artista sovietică Vera Muhina, a fost pentru prima dată expusă la Paris, cu ocazia Expoziţiei mondiale din 1937, unde a şi obţinut unul dintre marile premii ale ediţiei. Ulterior, statuia a fost readusă la Moscova (în 1939) şi a devenit unul dintre simbolurile cele mai reprezentative ale epocii staliniste.
Dată fiind propehensiunea sistemului lui Vladimir Putin de a reactiva unele simboluri ale stalinismului, precum imnul de stat sau decoruri de staţii de metrou, recenta re-inaugurare a statuii, în decembrie 2009,  a fost interpretată de unii observatori ca fiind legată de apropiata aniversare a fostei Constituţii „staliniste”, din 6 decembrie 1936.
Statuia, din oţel masiv (trimitere implicită la numele lui Stalin), are o înălţime de 24 de metri, iar noul postament,de cca. 35 de metri, pe care a fost așezată este chiar mai impunător decît cel original. Intregul complex expoziţional de la baza statuii va putea găzdui 5000 de oameni şi are o suprafaţă de 8000 de metri pătraţi.

Munca de restaurare a statuii şi de construcţie a piedestalului nou a costat cca 3 miliarde ruble (cca 75 milioane euro). 

Imagine similară


Pavilionul sovietic Paris  1937
Soviet pavilion, Paris 1937

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu