joi, 2 iunie 2016

VALEA FLORILOR - India



valea florilor minunile lumii

Valea Florilor, o adevarată minune a lumii, aflată la mare altitudine în munții Himalaya, este recunoscută de catre toți alpiniștii de renume și botaniști faimoși, apărând chiar și în literatura de specialitate de peste un secol. Chiar si mitologia hindusă pare că își trage seva din paradisul verde întâlnit în acestă  vale glaciară lipsită, în aparență, de viață. Localnicii au știut totdeauna de existența acesteia, și cred că a fost locuită de zâne.
Valea Florilor este situată în nordul Indiei, în zona de tranziție către Nepal și Tibet, și brăzdează Munții Himalaya la o altitudine cuprinsă între 3.250 m si 6.750 m. Datorită însemnătății pe care o deține în perpetuarea florei si faunei a fost declarată parc național în 1982, iar mai târziu a fost înscrisă în patrimoniul mondial UNESCO.
Peisajul uimitor din Parcul National Valea Florilor este readus la viață pentru circa jumatate din durata anului, atunci când musonul ce bate dinspre ocean spre uscat aduce cu sine cantități însemnate de precipitații și temperaturi mai ridicate.
Aproximativ 300 soiuri de flori alpine îmbracă solul sărac muntos vara, ca un covor multicolor, numai varfurile proeminente de la orizonturi rămân veșnic acoperite cu zăpadă. Din ghețari curg șuvoaie temporare de apă, care din cauza reliefului accidentat formează pe alocuri cascade.
O mare parte din speciile de plante regăsite aici sunt amenințate cu dispariția la nivel mondial, iar alte câteva n-au mai fost identificate în altă parte decât în statul indian Uttarakhand. Cele mai întâlnite flori ne sunt familiare și nouă, acestea fiind: orhideea, primula, calendula, margareta și anemona. De asemenea, parcul National Valea Florilor este bogat în plante medicinale de folosință locală.
Pădurile alpine de mesteacăn și tufele de rhododendron acoperă zone nu foarte întinse, dar oferă adapost unei faune numeroase, ferită mult de vânătoare. Dintre speciile de animale se remarcă: leopardul de zapadă, vulpea roșie, moscul și ursul brun himalayan. Din cauza inaccesibilității sale și a pericolelor pe care le ascunde, Parcul National Valea Florilor nu figurează printre atractiile turistice indiene intens promovate.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu