vineri, 3 iunie 2016

CURIOZITĂȚI ISTORICE ȘI DIVERSE


- Parlamentul din Islanda a fost fondat in anul 930, fiind astfel cel mai vechi parlament din istorie.
- Versurile imnului national actual al Romaniei apartin lui Andrei Muresanu (1816-1863), poet romantic, jurnalist, traducator, un adevarat tribun al al epocii Revolutiei de la 1848.
- Porecla lui Radu, zis "Cel Frumos" (fratele lui Vlad Tepes), este o porecla cu iz ironic, pentru că placuse, pe cand era tânăr ostatic în Turcia, sultanului Mehmed al II-lea.
- Vechiul nume de origine germană al Transilvaniei era Siebenbürgen ("Sapte cetăți"), nume atestat din anul 1296.
- Stema Transilvaniei este atestată din sec.al 16-lea.
- Inventatorul batistei a fost regele Richard al II-lea al Angliei. Imediat ce s-a observat că folosește o bucată de panză pentru toaleta nasului și a feței, intreaga nobilime de la curte a început să procedeze la fel.
- Desi actualul nume al Spaniei a evoluat din denumirea latină Hispania, originea inițială a termenului provine tocmai de la fenicieni, care denumisera întreaga peninsulă Isephanim, ceea ce se traduce prin "coasta cu iepuri".
- Singurii doi oameni care au semnat Declarația de Independență pe 4 iulie au fost John Hancock și Charles Thomson. Restul au semnat pe 2 august, iar ultima semnatura a fost adaugata abia cinci ani mai tarziu.
- Tunelul cel mai vechi din lume a fost construit de babilonieni pe sub fluviul Eufrat. El lega cele doua palate ale reginei Semiramida, avea o lungime de 1 km si o lățime de 4 metri. Pereții lui depășeau o grosime de 3 metri.
- Armata de teracotă sau soldații și caii de teracotă reprezintă o colectie de statui de teracotă, realizată pentru primul împarat al Chinei, Qin Shi Huang. Figurinele plămădite în anul 210 e.A au fost asezate intr-un mausoleu langă orașul Xi'an din provincia Shaanxi și descoperite abia în 1974 de catre niște țărani chinezi.
- Egiptenii foloseau parfumurile, îndeosebi în cadrul ritualurilor religioase. Când au inventat sticla, au folosit-o îndeosebi la fabricarea vaselor pentru parfum. Moda parfumurilor s-a răspândit și în Grecia, unde recipientele pentru parfum, majoritatea din teracotă sau sticlă, aveau cele mai diverse forme, reprezentand, de pilda, un picior încălțat în sanda, o pasare, un animal, sau un cap omenesc.
- Numele de „Romania“ vine de etnonimul „roman“ si de la numele Tarii Romanesti, provincia de la sud de Carpați care datează din Evul Mediu, din secolul al 14-lea. Istoricii spun ca numele „Romania“ era menționat neoficial în ziarele care apareau înainte de Revoluția de la 1848.
- O ceartă iscată de nota de plată dupa o zi de petrecere la un han englezesc s-a sfârșit cu moartea lui Christopher Marlowe, dramaturgul cel mai promițător al Angliei sfârșitului de secol al 16 -lea.
- Cel mai scurt război înregistat vrodată s-a purtat între Marea Britanie și Zanzibar, în 1896, el durând 38 de minute. La extrema cealaltă, cel mai lung conflict a fost Razboiul de 100 de ani (sau, mai bine zis, 116 ani), purtat între Anglia și Franța între 1337 si 1453 (tratatul a fost însă semnat în 1475).
- In Evul Mediu, cavalerii care purtau armura trebuiau să-și ridice vizorul atunci când treceau pe langă rege pentru a fi recunoscuți. Acest obicei a stat la baza salutului militar modern.
- Conform tradiției, primul inginer din Antichitate care a construit un pod peste Tibru a primit numele de ”Pontifex”, cuvântul insemnand ”constructor de poduri”. Pontifexul era văzut  a o persoană care creează legături între oameni, de aceea Marii Preoți romani au adoptat mai tarziu și titlul de Pontifex Maximus. In timpul Imperiului, toti împărații aveau acest titlu. Ulterior, el a fost transferat către conducatorul Bisericii Catolice. Papa are și astăzi titlul de Pontifex Maximus.
- Grădinile Suspendate din Babilon – supranumite și Gradinile Semiramidei – fac parte din cele 7 Minuni ale Lumii Antice. Acele gradini create artificial  ar fi fost o construcție compusă din mai multe terase suprapuse, retrase succesiv, pe care erau amenajate gradini cu o vegetație luxuriantă. Aveau un puț adânc de aducerea apei freatice la suprafață.
- Cuvântul muzică provine din limba latina ”musica”, derivat la rândul său din cuvântul grecesc ”mousike”, care a avut inițial două sensuri: unul general care sa acopere tot ceea ce este legat de educația spiritului (plasat sub patronajul celor nouă muze sau zeite ale artelor), completate cu educația fizică, sau gymnastica, precum și o artă de sunet specifică, care este ceea ce a ajuns până la noi.
- “Bazilica Cisternă” (in limba turca: “Yerebatan Saray” si “Yerebatan Sarnici“) – este un rezervor subteran imens din Constantinopolul antic, construit în sec. 4 e.N pentru a stoca apa necesară aprovizionării a palatului imperial și a grădinilor care erau situate deasupra acestui rezervor. Rezervorul a fost restaurat în secolulul 20 si a fost transformat în muzeu, fiind deschis pentru public mai înainte de 1975.
- Timp a circa 5.000 de ani de istorie a medicinei și chirurgiei vinul a fost antisepticul unic și universal, rănile fiind spălate cu vin, iar apa era amestecată cu vin astfel fiind facută potabilă.
- Codul regelui babilonian Hammurapi( 1728-1687 e.N), care a fost sculptat într-o coloană de bazalt, este unul dintre cele mai impresionate coduri de legi din istoria antică. Acest cod are o secțiune dedicată dreptului civil. Dreptul penal era formulat după ideea de “ochi pentru ochi“, a fost impus in cel mai scurt timp posibil.
- In Papua Noua Guinee, se vorbesc cele mai multe limbi și dialecte din lume: 820. Acestea reprezintă 12% din totalul numărului de limbi vorbite pe glob. Limba oficială a țării este engleza, cunoscuta doar de 2% din populatia țării.
- Denumirea veche a parcului Cismigiu, din București, era balta lui Dura Neguțătorul, dar în 1779 Alexandru Ipsilanti pentru a organiza mai bine aprovizionarea cu apa a orașului a poruncit să se construiască o cișmea spre ieșirea Știrbei Vodă de astazi.
- Intrarea hotelului Novotel este fațada fostului Teatru Național. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, mai exact în anul 1944, nemții au urmărit distrugerea Palatului Telefoanelor, de pe Calea Victoriei, bomba însă a ratat ținta și a căzut pe Teatrul Național.
- Primele omnibuze cu cai au fost inaugurate în Bucuresti în 1840, fiind printre primele orașe din Europa care aveau astfel de mijloace de transport.
- Biserica Neagră din Brașov este cel mai mare lăcaș de cult în stil gotic din sud-estul Europei. Cu o capacitate de circa 5.000 de persoane, celebrul asezamant de cult brașovean masoară 90 de metri lungime si 37 de metri înalțime, cu un turn al crucii de 65 de metri.
- Daca forma lunii este de seceră (în forma literei C) - luna este in descrestere, iar când este în formă convexă (în forma literei D) - luna este în creștere. Litera descrie exact invers faza lunii - D - in Crestere, C - in Descrestere.
- Pentagonul are dublu numărul de toalete de care este nevoie. Când a fost construit legea impunea băi separate pentru albi și negri.
- In India, numărul spectatorilor din sălile de cinema se ridica la 3 miliarde anual - mult mai mult decat în orice altă țară.
- In Rusia există de două ori mai mulți judecători și magistrati decât în SUA. In același timp, rata criminalității este de 8 ori mai mare în Statele Unite ale Americii.
- Canadienii sunt cei mai mari consumatori de sucuri naturale din lume. In medie, o persoana consuma cel putin un litru de suc natural pe săptămană.
- O statistica interesantă arată că primele cinci țări consumatoare de cafea din lume sunt aceleași cu țările în care încrederea între oameni este cea mai ridicată. Ne referim aici la Norvegia, Finlanda, Danemarca, Suedia și Olanda.
- Cele mai mari salarii oferite profesorilor sunt acordate în Elvetia. Aici, salariul unui profesor debutant porneste de la 33.000 de dolari americani pe an.
- In 1656, un inventator olandez numit Christian Huygens, lucrând independent, a construit primul ceas cu pendul. Ceasurile cu pendul au rămas cele mai exacte mecanisme pentru masurarea timpului până în secolul 20.
- Lipiciul datează din timpuri stravechi. Artiștii combinau culorile cu ouă crude, sânge uscat și seva de plante pentru a face vopseluri lipicioase pentru picturile murale. Mai tarziu, egiptenii și altii au învatat sa facă lipiciuri mai puternice fierband oase de animale și piei.
- Designer-ul Gabrielle "Coco" Chanel a introdus primul ei parfum în 1921. Ea i-a dat numele ei "Chanel No. 5." După cum a explicat, ea a sarit direct la numarul 5 pentru că acesta era numarul ei norocos. Ca mirosul să aibă succes, l-a introdus pe piață la data de 5 mai. Chanel No. 5 a devenit cel mai bine vândut parfum din lume.
- Aurul pur are 24 de karate (puritate 99,99%) și de regulă nu se foloseste la bijuterii. Prin aliaj însă se obțin diferite nuanțe de aur. Aurul roșu rezultă din amestecul cu cuprul, aurul galben contine ca aliaje argint fin și cupru, iar în structura aurului alb se gaseste zinc. Proportia în care se găsește materialul prețios în compoziția unui aliaj determină finețea acestuia.
- Regele persan Xerxes I (c. 519-465 e.A.) a dispus să fie biciuită marea. In timpul expediției din 480 e.A contra Greciei, Xerxes a construit peste Helespont (numele antic al stramtorii Dardanele) un pod de corăbii. Acesta a fost însă distrus de o furtună. Atunci regele, care reprimase cu cruzime răscoalele din Egipt și Babilon, a poruncit ca marea să fie pedepsită cu 300 de lovituri de bici, ca oricare sclav care nu vrea sa se supună. Tiranul a murit asasinat de unul dintre dregatorii săi.
- Groapa Marianelor este cel mai adanc punct de pe suprafata Pamantului, aflat în Oceanul Pacific și avand 11.034 m adâncime. Ea a avut în trecut 10.911 metri.
- In trecut, rochiile de mireasă nu erau albe, ci orice culoare considera de cuviință mireasa. La începutul secolului 20, purtau rochii albe la nunta doar persoanele avute, deoarece rochiile se murdareau și nu mai puteau fi purtate la fel de mult precum cele colorate. De asemenea, materialul alb era mai scump pentru ca era greu de găsit și simboliza și statutul social al celei care îl purta. Regina Victoria este cea care a dat tonul modei rochiei albe de mireasă, în 1840. Până atunci, femeile purtau la nuntă pur ți simplu cele mai bune rochii pe care le aveau.
- Anvergura aripilor unui Boeing 747 este mai mare decat distanta parcursă de frații Wright în primul lor zbor.
- Există mai mulți oameni care învață limba engleză în China decât cei care o vorbesc oficial in Statele Unite (peste 300 de milioane).
- Numai marea piramida a lui Keops contine suficienta piatra încat să poate fi construit un zid înalt de 50 de centimetri care să înconjoare planeta la Ecuator.
- Chiar si astazi, 90% din teritoriul Statelor Unite ale Americii este format din terenuri neamenajate sau ferme.
- Plajele de nudisti pot fi periculoase pentru navele care circula în apropierea lor. Recent, un iaht cu 60 de persoane la bord s-a răsturnat pe țărmul texan al Golfului Mexic după ce toți pasagerii s-au îngrămădit pe aceeași parte a navei pentru a vedea nudiștii de pe o plaja din apropiere.
- In Santa Fe, New Mexico, legea impune ca animalele de casă să poarte centura de siguranță în mașina.
- Biblioteca Universității din Indiana, SUA, se scufundă în fiecare an cu circa 2,5 centimetri. Acest fenomen se datorează unei erori a constructorilor care au omis să calculeze și greutatea cartilor care vor fi depozitate în uriașa clădire.
- In urma cu 5 ani, 60% dintre cumpărătorii din supermarketurile lumii plăteau cu bani gheață. Astazi, procentul este de doar de 50%. Se estimează că în anul 2011, doar 39% dintre cumpărători vor mai plăti cu bani gheață în detrimentul cardurilor.
- Cei mai tineri părinți din istorie (doi copii cu vârste de 8, respectiv 9 ani) au trăit în China. Copilul lor s-a născut în anul 1910.
- Furnicile nu dorm niciodată. Cu toate acestea, în zorii zilei furnicile se întind asemenea oamenilor pentru a se dezmorți.
- Cel mai gras jucător care a jucat pentru naționala Angliei a fost Willie ‘Fatty’ Foulke. Avea 1,93 m și 150 kg.
- Suntem singura țară din Europa cu bani de plastic. România a pus în circulație primele bancnote pe suport de plastic (polimer) în 1999, bancnotele de 2.000 de lei emise cu ocazia eclipsei totale de soare. Până azi, Romania e singura țară europeană care folosește bani din plastic. Asemenea bancnote se mai pot întâlni în Asia și Australia. Conducătorii de la BNR spun ca bancnotele de plastic sunt mai rezistente și mult mai greu de falsificat.
- Berea previne pietrele la rinichi cu 40%. De altfel, este bună și pentru tratarea pietrelor la rinichi. De asemenea, berea întărește oasele. Mineralele continute de bere ajută la fixarea calciului în țesuturile osoase.
- Initial Crucea Caraiman era luminată de 120 de becuri de 500 W, în vreme ce astăzi aceasta este împodobită cu 300 de astfel de becuri care sunt aprinse în fiecare seară.
- Cetatea Alba Carolina este construită în formă de stea. Aceasta are 3 rânduri de ziduri dispuse sub forma heptagonală, cu 7 bastioane.
- Numele zonei Bucovina înseamna Ținutul Fagului. (numele vine de la cuvântul de origine slavă"buk" care înseamnă fag).
- Mohamed al doilea, cel care a cucerit Constantinopolul, nu a reușit să treacă de zidurile Cetății Neamțului. Zidurile acestul castel cetate sunt construite cu mare măiestrie în pozitie aproape verticală.
- Casa Poporului a intrat, de-a lungul timpului, de trei ori în cartea recordurilor. Casa Poporului este clădirea care are cea mai mare greutate din lume, este cea mai scumpă clădire administrativă din lume, dar și cea mai mare clădire administrativă folosită in interes civil.
- Prima chimistă din istorie este considerată a fi o femeie care se îndeletnicea cu fabricarea parfumurilor. Tapputi, asa cum se numea femeia, apare mentionata intr-o scriere cuneiformă atribuită mileniului 2 era antică din zona Mesopotamiei.
- Limba spaniolă este vorbită de peste 500 de milioane de oameni la nivel global. Peste 400 de milioane sunt vorbitori nativi, adică au spaniola ca limbă natală.
- Bancnotele au fost introduse de negustorii chinezi de ceai, la începutul sec.al 10-lea, care încheiau mari tranzacții cu bilete la ordin, cu scopul evitării transportului monedelor metalice. Administrația chineză a adoptat oficial bancnotele în 1024.
- Romania a preluat, pentru perioada 2004 – 2008, funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Uniunii Poștale Universale. In acest fel, compania a luat parte la luarea celor mai importante decizii referitoare la viitorul serviciilor poștale.
- Poșta de pe meleagurile noastre a fost pentru prima dată amintită în Evul Mediu. A fost înființată pentru a transmite poruncile domnitorului în teritoriul stăpânit. “Poștașii” de atunci foloseau caii, pe care locuitorii satelor și orașelor tranizitate erau obligați să-i pună la dispoziție.
- Forța de muncă din China se ridică la 706 milioane de oameni... de trei ori mai mult decât toate tările din Europa luate la un loc și de două ori mai mult decât America de Nord și cea de Sud, luate împreună.
- Sri Lanka este țara cu cea mai mica rată a divorțurilor din întreaga lume. Intâmplător sau nu, aceeași țară are și cea mai ridicată rată, la nivel mondial, a sinuciderilor în rândul femeilor.
- Dintre cele mai generoase țări 15 ale lumii (din punct de vedere al donațiilor), doar 5 nu se regăsesc pe continentul european: SUA, Canada, Australia, Japonia și Coreea de Sud.
- In Mali, copiii petrec, în medie, doar doi ani la școală. Cei mai mulți dintre ei încep să muncească la varste cuprinse între 10 și 14 ani.
- Profesorii islandezi reprezintă 7,8% din totalul forței de muncă din această țară. Aici se adaugă și faptul că aceștia lucrează doar 38 de săptămâni pe an.
- Venus din Milo este o sculptură a antichității grecești ce reprezintă un personaj de o frumusețe clasică, considerată adesea femeia „perfectă”
- Cel mai vechi giuvaer datează din jurul anului 20.000 e.A. Primii oameni care și-au ornat corpurile cu podoabe foloseau materiale ca pietricele, scoici, oase și dinți. De-a lungul secolelor s-au dezvoltat tehnici pentru accentuarea frumuseții naturale a acestor obiecte, polizându-le sau cioplindu-le în forme noi.
- Viețuitoarelor li s-au dat denumiri latinești de către botanistul suedez Carolus Linnaeus (1707 - 1778), cel care a inventat sistemul de clasificare a ființelor. A fost folosită limba latină deoarece aceasta era limba tradițională a învățătorilor. Astfel că orice ființă poate fi identificată de oamenii de știință din orice țară.
- In 1888 a fost inventată în Philadelphia prima formulă de deodorant.
- Cel mai lung cuvânt din DEX are 25 de litere și este : ELECTROGLOTOSPECTROGRAFIE. Sunt si alte cuvinte mai lungi, și anume, mai ales, termeni medicali sau din chimie, cum ar fi DIFOSFOPIRIDINNUCLEOTIDPIROFOSFATAZÂ (36 de litere).
- Intersectia “Sapte StrĂzi” din Cluj-Napoca este intersecția cu cel mai mare număr de străzi din Europa: Gruia, Cetatii, Carpati, Mecanicilor, Crișan, Emil Racoviță, respectiv Romulus Vuia.
- Timișoara a fost primul oraș din România unde a circulat un tramvai tras de cai. Acest mijloc de transport a fost inaugurat acum 147 de ani, la 8 iulie 1869. Tramvaiul a fost fabricat în Viena și era aproape în întregime din lemn, putând încărca 15 persoane.
- Expresia Șah-Mat vine din limba persană, unde înseamna "Regele e mort".
- Focul arde mai repede pe o pantă împădurită atunci când vântul bate la deal, decât atunci când bate la vale.
- Madridul este singura capitală europeană care nu este situată pe un râu.
- Numele complet al orasului Los Angeles este "El Pueblo de Nuestra Senora la Reina de los Angeles de Porciuncula".
- S-au cheltuit 7.5 milioane de dolari pentru a construi Titanicul (în 1912) și 200 de milioane pentru a face un film despre acesta (în 1997).
- Charlie Chaplin devenise atât de popular la începutul sec.al 20--lea, încat se organizau, în mod frecvent, concursuri pentru a descoperi persoane care să-l poată imita mai bine pe celebrul actor.
- Faimosul pictor cubist Pablo Picasso obișnuia sa-și ardă picturile pentru a-și încălzi încăperea. Asta se întampla în perioada tinereții sale, când artistul avea o situație financiară foarte precară.
- Numele real al lui Marilyn Monroe era Norma Jeane Mortenson (născută în 1926, la Los Angeles, California). Ea și-a schimbat numele atunci când era foto model, chiar înainte de a-și începe cariera de actriță la Hollywood (tot atunci când și-a vopsit și părul, devenind blondă).
- Numele tatu-ului este de fapt „armadillo” și provine de la „armado”, care înseamna „barbat în armura”. Animalul si-a primit numele după conchistadorii spanioli. Stramoșii tatu-ilor erau imenși. Cochilia corpului lor depășea lungimea de 3 metri și era folosită de sud-americanii nativi pentru morminte și acoperișuri.
- Charles Darwin a menționat capibara în jurnalul sau de observații pe teren în America de Sud și a descris-o ca „cel mai mare animal rozator din lume”.
- Cele mai vechi reliefuri în piatră din județul Salaj sunt cele de pe pietrele funerare din epoca romană de la Porolissum.
- Cea mai veche biserică de lemn din România, datată, 1401-1403, se află la Putna, Suceava.
- Timișoara a fost primul oraș european iluminat stradal cu energie electrică, în anul 1884.
- Românul Henri Coand a construit primul avion cu reacție din lume în anul 1910.
- Globe-trotterul român Dumitru Dan a cucerit tilul mondial pentru înconjurul pământului pe jos, pe o distanță de circa 100.000 km, în aproximativ 6 ani, performanță neegalată până azi.
- Insulina, substanța necesară tratarii diabetului, a fost descoperită de către medicul român Nicolae Paulescu. Cu toate acestea, Premiul Nobel a fost acordat pentru descoperirea insulinei altor cercetatori, din SUA.
- Anghel Saligny a construit în premieră mondială la Brăila și la Galați silozuri din beton armat.
- Prima femeie medic din România a fost Maria Cutarida-Crățunescu.
- Smaranda Brăescu este una dintre primele femei-parașutist din lume și deține mai multe recorduri mondiale în domeniu.
- Dacii considerau că aurul aduce ghinion și, din acest motiv, purtau doar podoabe din argint.
- In 1932 s-a constituit Federația Internațională de Baschet Amator (F.I.B.A.). România s-a aflat printre cele 8 tari membre fondatoare ale forului mondial, alaturi de Anglia, Argentina, Cehoslovacia, Grecia, Italia, Lituania, Elveția si Portugalia.
- Primul concurs de atletism  din Romania a avut loc la Bucuresti, în anul 1882.
- Nadia Comaneci, gimnasta romancă, a fost prima elevă din lume, din istoria gimnasticii, care a luat  nota 10 la olimpiade.
- România a participat pentru prima dată la Jocurile Olimpice în anul 1900, la Paris, în cadrul celei de-a doua ediții a Jocurilor Olimpice de vară.
- Prima editie a Festivalului Internațional Cerbul de Aur a avut loc la Brașov, în anul 1968.
- Prima soluție de iluminat public a Brașovului a constat în folosirea felinarelor cu ulei, in 1804.
- Arhitectul George Mandrea este cel care a realizat planurile Foisorului de Foc.
- Orasul Pantelimon, de la periferia Capitalei, și-a luat numele după Mănăstirea Sfântul Pantelimon. In gracă „pan“ înseamnă „tot“, iar „éléïmon “ se traduce ca „milă“. Astfel, Panteleimon înseamnă„cel milostiv“ sau „întreg milostivul“.
- Despre cartierul Militari din București se spune ca ar fi fost botezat asa pentru că era zona de instrucție militară și unde a functionat, o vreme, „Pirotehnia Armatei“.
- Denumirile „Floreasca“ și „Giulești“ își au originile de la numele boierilor care au stăpânit locurile respective, Floreștii, si, respectiv, de la proprietatea boiereasca a Juleștilor.
- Originea denumirii cartierului Titan - și-a luat numele de la fabrica de ciment \"Titan\" construită la începutul secolului 20.
- Originea denumirii cartierului Ferentari - vine din latina "Ferentarius" - Soldat din infanteria ușoară a legiunilor romane.
- Originea denumirii cartierului Drumul Taberei - Tudor Vladimirescu, intrând în Bucuresti pe la vest în anul 1821, și-a așeazat aici tabăra de panduri.
- Originea denumirii cartierului Crângași - cândva aici era o prelungire din Codrul Vlasiei - un crâng.
- Primul drum amenajat din Bucuresti a fost Drumul de Lemn, astazi Calea Victoriei. Calea Victoriei era pavată cu trunchiuri fasonate de copaci.
- Numele străzii Lipscani provine de la orasul Leipzig din Germania , lucru ce amintește de viața comercială extrem de dinamică a Valahiei.
- Intrarea hotelului Novotel a copiat fațada fostului Teatru National.
- Peste 20 de biserici și așezăminte monahale au fost distruse, partial sau total, în perioada comunismului, dar și mai multe au fost renovate și salvate.
- Primul teatru din București, Teatrul National, a fost inaugurat pe 31 decembrie 1852 cu piesa “Zoe sau Amantul împrumutat”.
- Cea mai veche gara de călători din București a fost gara Filaret.
- Orasul București a fost desemnat capitală a Țării Românești în 1659 de către domnitorul Gheorghe Ghica.
- In București s-a inființat prima instutie de învățămant superior, Academia Domneasca, în anul 1694.
- Cel mai vechi așezămant religios din București este Biserica Domneasca.
- Bucureștiul este a 6 capitală din Uniunea Europeană ca mărime.
- Civilizația chineză a fost una dintre cele mai stabile din lume. Cercetările arheologice au atestat documentar existența chinezilor de prin mileniul al 3-lea e.A.
- Prima linie de tramvai tras de cai a circulat pe traseul (dupa numele de azi): Gara de Nord – Calea Griviței – Luterană – TNB – Piața. Sf Gheorghe. Acest gen de tramvaie a fost folosit până în 1929, când au fost retrase din circulație.
- Hotel Intercontinental a fost ridicat in anii ‘70, fiind cea mai înaltă clădire din capitală (25 de etaje). - Iar in 1976 bucureștenii aveau și primul complex comercial, numit Unirea.
- Metroul a fost inaugurat în 1979, prima linie fiind cea dintre Uzinele Semănătoarea și Uzinele Timpuri Noi (Le Metre).
- Intre 1981 și 1988 a fost demolat un întreg cartier vechi, cartierul Uranus,  pentru a se construi Casa Poporului. Cartierul era mizer, fost cartier de infractori și de prostituție, fără însemnătate arhitectonică.
- Prima atestare documentară a Bucureștiului datează din sec.al 15-lea (20 septembrie 1459) și este un act prin care domnitorul Vlad Tepes confirma o donație facută unor mici feudali.
- Podul lui Traian era, la vremea sa, cel mai lung din lume. Construit în doar doi ani, între 103 si 105, podul împăratului Traian, contruit de arhitectul Apolodor din Damasc, a fost o minune a arhitecturii și ingineriei romane.
- Hanul lui Manuc a găzduit primele discuții ale Tratatului de la București.
- Ion Mincu a fost inițiatorul stilului neo-românesc în arhitectură.
- Stiloul a fost inventat de românul Petrache Poenaru, mai precis, condeiul portăreț fără sfârșit, alimentându-se însuși cu cerneală (plume portable sans fin, qui s'alimente elle-même avec de l'encre).
- In jurul Stonehenge-ului sunt 56 de gropi în pământ cu destinație necunoscută.
- Orașul Santo Domingo din Republica Dominicană, a fost primul oraș fondat de europeni în Lumea Nouă. Se întâmpla în 1496.
- Inainte să apară muzeele, colecțiile erau denumite cabinete de curiozități.
- Vechii egipteni scriau numarul 100.000 printr-o hieroglifa reprezentând o broască.
- Primii oameni preistorici capabili să creeze unelte pentru a le folosi la diverse activități, precum procurarea sau prelucrarea hranei, au fost cei din specia Homo habilis, ai carei reprezentanti au apărut acum 2,4 milioane de ani în urmă.
- Personaj important la curțile regale din Evul Mediu, bufonul era adorat și urât în același timp, datorită libertăților pe care și le putea lua atunci când apărea în fața regelui, sau a curții regale.
- Strâmtoarea Gibraltar era numită și Coloanele lui Hercule.
- Primul oficiu postal din lume a fost înființat în 1712.
- Tânăr și lipsit oarecum de importanță, faraonul Tutankamon a fost îngropat în singurul mormânt care nu a fost niciodată prădat (singurul până acum). Mormântul său era unul modest și mic, cauza pentru care a trecut neobservat de-a lungul mileniilor.
- Vechii egipteni ar descrie starea actuala a piramidelor drept una sărăcăcioasă. Inițial, atunci când piramidele au fost construite arătau mult mai bine pentru ca erau decorate cu placi albe din piatra de calcar, unele poleite. Ele emanau o lumină precum cea a Lunii. Vârful era poleit cu aur, iar atunci când Soarele iși reflecta razele se forma o legătură directă între astru și faraon.
- Egiptenii credeau ca pământul este plat și rotund (ca o placintă) și Nilul trecea prin centrul lui.
- Nu se stie cine i-a retezat nasul Sfinxului. Insă există schițe cu statuia fără nas din 1737, deci nici Napoleon nu l-a distrus și nici în timpul războaielor mondiale. Singurul despre care se știe ca i-a făcut stricăiuni este un cleric musulman Sa’im al-dahr, care a fost linșat în 1378 pentru vandalism.
- Atat bărbații cât și femeile egiptene purtau machiaje elaborate. Machiajul pentru ochi era în general verde (făcut din oxizi de cupru) sau negru (făcut din plumb). Egiptenii credeau ca machiajul are puteri vindecătoare.
- Buzz Aldrin a fost primul om ce și-a făcut nevoile pe Lună.
- 70% dintre crimele din Detroit rămân nerezolvate.
- Numele de himeră provine de la un monstru feminin din mitologia greacă, cu cap de leu, corp de capră și coadă de șarpe.
- Singurele cacofonii acceptate în limba română sunt: Ion Luca Caragiale, tactica cavalerească, biserica catolică, epoca capitalistă, Banca Comercială,
- In 1980, un spital din Las Vegas și-a concediat angajații pentru că pariau când vor muri pacienții. 
- .Atena a fost primul oraș care a impus legi privind curățenia strazilor.
- Cea mai veche civilizație europeană a avut ca centru România. 
- Tratamentele și produsele cosmetice datează încă din Antichitate.
- Numele zilelor săptămânii provin de la numele unor zei si planete în țările din fostul bazin al imperiului roman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu