joi, 2 iunie 2016

LEPTIS MAGNA - Libia



Leptis Magna locuri de vizitat














Leptis Magna a fost un oraș important al Imperiului Roman. Ruinele sale sunt localizate la Al Khums, în Libia, la 130 km est de Tripoli, pe coasta unde Wadi Lebda se întalneste cu marea. Site-ul este unul dintre cele mai spectaculoase dintre ruinele romane de la Marea Mediterană și unul dintre cele mai bine conservate. Orașul antic pare sa fi fost fondat de colonistii fenicieni în jurul anului 1100 e.A. și nu s-a remarcat decât atunci când Cartagina a devenit o putere majoră în Marea Mediterană, în secolul 4 e.A.
In mod oficial a rămas sub protectia Cartaginei până la sfârșitul celui de-al treilea război punic în 146 î.Hr. iar apoi a devenit parte a Republicii Romane, deși începând cu anul 200 î.Hr. era un oraș independent din toate punctele de vedere.
Leptis Magna a rămas astfel până în timpul domniei împăratului roman Tiberius, când orașul și împrejurimile sale au fost încorporate oficial în imperiu ca parte a provinciei romane Africa. In curând a devenit unul din orașele principale ale provinciei și un punct commercial important. A fost orașul natal al împăratului Septimius Severus, sub a cărui domnie a căpătat o mare importanță. Clădirile și îmbunătățirile pe care i le-a adus au făcut din Leptis Magna al treilea oraș ca importanță din Africa, concurând cu Cartagina și Alexandria.
Reformele lui Septimius Severus au vizat construirea unui nou forum impresionant și refacerea docurilor. Portul natural avea o tendința de a se scufunda, iar reformele lui Severus chiar au înrăutațit acest lucru. Doar pontoanele estice sunt extrem de bine păstrate, deoarece erau foarte rar folosite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu