miercuri, 1 iunie 2016

SIGIRIYA - SRI LANKA




Sigiriya

Sigiriya Sri Lanka

Sigiriya (Muntele Leilor) este o ceteate antică situată în centrul districtului Matale din Sri Lanka (fosta insulă Ceylon), înconjurata de rămășțele unei rețele extinse de grădini, bazine și alte structuri. Este deasemenea o destinație turistică populară și  renumită inclusiv pentru picturile sale antice (fresce) care amintesc de peșterile Ajanta din India.
Sigiriya a fost construită în timpul domniei regelui Kasyapa I  (477-495 e.N) pentru noua sa capitală, El și-a construit palatul și cetatea pe vârful acestei stânci și a decorat laturile acesteia cu fresce colorate. Pe un mic platou, aproximativ la jumătatea laterală a acestei roci a construit o poarta de acces sub forma unui leu enorm. Numele locului a derivat de la această structură de poartă impresionantă. Capul de leu sculptat nu a fost găsit la luctrările arheologice,  Probabil că el s-a prăbușit cu mulți ani în urmă și a fost distrus. Citadela era dotată cu cinci porți. Se crede că poarta de vest, cea mai elaborată, a fost rezervată pentru familia regală.

Site-ul Sigiriya cuprinde ruinele unui palat superior situat în partea cea mai înaltă și plană a rocii, o terasă de nivel mediu, care include Poarta Leului și peretele cu fresce sale cu oglindă, palatele inferioare situate în spatele grădinilor inferioare generoase, șanțurile și meterezele care protejau cetatea. Site-ul a fost atât un palat cât si o fortăreață. Palatul de sus a rocii inclunde de rezervoare tăiate în stâncă. Șanțurile și zidurile care înconjoară palatul de jos sunt deosebit de frumoase. Pe latura de vest a rocii se afla un parc pentru familia regală, realizat pe un plan simetric. Parcul cuprinde structuri de reținere a apei, inclusiv sistemele hidraulice de suprafață sofisticate  și subterane, dintre care unele sunt funcționale și astăzi.
Grădinile fostului palat Sigiriya sunt una dintre cele mai importante valori ale site-ului, fiind printre cele mai vechi grădini amenajate din lume. Grădinile sunt împărțite în trei porțiuni distincte, dar interconectate: - grădini de apă, - peșteră și grădini, - bolovan și grădini terasate.
Inițial, acest zid a fost atât de puternic lustruit încât regele putea să se vadă în timp ce mergea pe lângă el. Era realizat din zidărie de cărămidă de și acoperit de tencuială albă extrem de lustruită. Peretele cu fresce este acum acoperit parțial cu versuri mâzgălite de vizitatori. Pe peretele din oglindă se află versete datând încă din secolul al 8-lea.


Capitala și palatul regal au fost abandonate după moartea regelui. Palatul fost folosit ulterior ca mănăstire budistă până în secolul al 14 - lea. 
Este unul dintre exemplele cele mai bine conservate de planificare urbană antică și este site - ul istoric cel mai vizitat din Sri Lanka
Toată fața dealului pare să fi fost o galerie gigantică de imagini, probabil cea mai mare suită de imagini din lume. Picturile par a fi acoperit cea mai mare parte feței vestice a rocii, o suprafață de 140 de metri lungime și 40 de metri înălțime. Există referiri în graffiti la 500 de femei în aceste picturi. Cu toate acestea, cele mai multe au fost pierdute pentru totdeauna. A devenit Patrimoniu UNESCO.

Sri Lanka - Sigiriya


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu