joi, 2 iunie 2016

METEORA - Grecia


Metéora minunile lumii





Metéora este una dintre cele mai mari si importante complexe de mănăstiri din Grecia , a doua după Muntele Athos. Mănăstirile sunt construite pe vârfuri stâncoase naturale din gresie, la marginea nord-vestică a Campiei Tasaliei, în apropierea râului Pineios și vis-à-vis de Munții Pindului, în centrul Greciei. Giganticile stânci, pe care s-au construit mănăstirile, fenomen fizic este unic în toată lumea.
In prezent există 24 de mănăstiri risipite pe înălțimi. Unele se găsesc într-o stare de ruină (Sfântul Duh, Sfântul Dimitrie, Sfântul Nicolae Padova și altele), în timp ce altele se conservă foarte bine, intacte și funcționează (Marele Meteor, Varlaam, Sfânta Treime, Sf. Ștefan, Rusanou, Sf. Nicolae). Din cele șase mănăstiri intacte, Mănăstirile Sf. Ștefan și Roussanou sunt locuite de maici. Primii călugări veniți să locuiască la Meteora în secolul al XI-lea trăiau în peșteri ca pustnici. Primele mănăstiri datează din secolul al XIV-lea, fiind construite pentru a scăpa de turci și albanezi.
Sf. Atanasie din Meteora, expulzat din Republica monastică Muntele Athos, a fondat Mănăstirea Marele Meteor cu mai mulți adepți, urmat de alte comunități care au ocupat stâncile (până la 24 la apogeu, în secolul al XV-lea).

Din secolul al XVII-lea, o serie de mănăstiri au fost abandonate treptat. Unele au fost distruse sau deteriorate în timpul războaielor, mai ales la începutul secolului al XIX-lea, de către oștile lui Ali Pașa.
In jurul anului 1920 au fost construite în stâncă scările actuale care permit un acces ușor. In timpul celui de-al Doilea Război Mondial locul a fost ocupat de trupele germane.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu