sâmbătă, 4 iunie 2016

TOGA ROMANĂ PURTATĂ RAR


Imaginea încetățenită despre cetătenii Romei antice, îi prezintă de obicei îmbracați în togă. De fapt toga era o piesă de îmbracaminte formală și festivă, dar purtată rareori și în mod current de senatori. Să se spunem despre romani că purtau tot timpul togă, ar echivala cu ipoteza ca englezii ar fi purtat toți în trecut faimoasele pălării cilindru. Ceea ce evident ca nu a fost adevărat în ambele cazuri. Juvenal spune că: “Sunt multe părti ale peninsulei italice unde sincer sa fiu, un barbat poartă toga doar în momentul în care este îngropat. Romanul obișnuit poartă zilnic doar tunica sa”.

Toga, a fost considerată o haină distinctivă a Romei antice. Se prezenta ca o mantie compusă din șase metri de material în lungime, care era înfășurată savant în jurul corpului și era, în general, purtată peste o tunică. Toga era făcută din lână, iar tunica de sub ea era făcută,  în mod obișnuit, din pânză  simplă. După sec.al 2-lea e.A., toga a fost un articol de îmbrăcăminte purtat exclusiv de bărbați, și numai cetățenilor romani li sa permitea să poarte toga. După această perioadă, femeile trebuiau să poarte stola.

Basorelief de pe altarul Ara Pacis
Toga era o haină elaborată de tip rochie folosită anterior de către etrusci, popor care a trăit în Italia cu mult înainte de întemeierea Romei. Totuși toga este asociată cu portul specific roman deși a constituit un împrumut.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu