joi, 2 iunie 2016

BAGAN Birmania



bagan myanmar mununile lumii rasarit




Bagan este un vechi oraș situat în regiunea Mandalay din statul Myanmar, fost Birmania. In mod oficial intitulat Arimaddanapura sau Arimaddana (orasul Infrângerii Inamicilor) și, de asemenea, cunoscut sub numele de Tambadipa (Teren de cupru) sau Tassadessa (Teren uscat), a fost capitala antică a multor regate vechi din Birmania.
Intre secolul al 9-lea și secolul al 13-lea, Bagan era capitala unui regat înfloritor, regatul Pagan (numit de unii autori imperiu), condus de o clasă nobiliară devotată budismului. Acest regat a constituit nucleul unificării regiunilor din actualul stat birmanez, numit astăzi Myanmar. In perioada de maximă dezvoltare a acestui stat, călugări din India, Thailanda, Sri Lanka și din Regatul Khmer (Cambogia de astăzi) au început construcția a mii de temple în capitala împărăției.
In perioada de maximă dezvoltare, între secolele 11-13, câmpia Bagan găzduia nu mai puțin de 10.000 de pagode și stupe (circa 1000 de stupa, 10.000 de temple mici și 3.000 de mănăstiri), pe o suprafață de 104 Km. patrați, Dar mare parte dintre monumente au fost distruse de-a lungul timpului de calamități naturale majore, sau de invazii străine. In prezent mai rezistă circa 2200 de astfel lăcașuri de cult.
Orașul a prosperat în acea perioadă fastă și a crescut în dimensiune și măreție. A devenit un centru cosmopolit pentru studii religioase și laice, specializat în burse de studiu Pali în gramatică și filosofice-psihologice ( studii Abhidhamma), precum și lucrări într-o varietate de limbi prozodie, fonologie, gramatica, astrologie , alchimie , medicina, si studii juridice. Oraşul a atras călugări și studenți dintr-o mare zonă sud-asiatică, din India, Ceylon, precum și din toată Indichina, inclusiv Imperiul Khmer.
Complexul arheologic de la Bagan este văzut de mulți ca fiind egal în atracție cu Angkor Wat din Cambodgia. 
Gloria împăraților Birmaniei a fost, din păcate, de scurtă durată. Imperiul s-a destrămat sub invaziile mongolilor hanului Kubilai, între 1287-1301. Cercetări recente arată că armatele mongole nu au ajuns la Bagan în sine, și că, chiar dacă au făcut distrugeri, pagubele pe care le provocat a fost probabil minime. Cu toate acestea, prejudiciul a fost deja făcut. Orașul care avea odată aproximativ 50.000 la 200.000 de oameni, a fost redus un oraș mic, care nu avea să atingă niciodată preeminența trecută. Orașul în mod oficial a încetat să mai fie capitala Myanmar, în decembrie 1297, când regatul Myinsaing a devenit noua putere în Birmania Superioară.
O serie de cutremure importante, dintre care ultimul a avut loc în 1975, secolele și distrugerile umane au distrus mai bine de trei sferturi dintre cele 10.000 de temple, iar climatul umed a erodat mare parte dintre cele rămase. Totuși, chiar și așa, la Bagan, priveliștea este ireală: din jungla deasă din lungul râului Irrawaddy, în toate direcțiile ies turnuri ascuțite, iar venerarea religioasă este la fel de activă ca acum 1000 de ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu