vineri, 7 decembrie 2018

Statuia SAN CARLO BOROMEO, Arona, Novara, Italia X




Colosul San Carlo Borromeo (numit Sancarlone sau, în dialectul local  Sancarlón), este o statuie de peste 30 de metri înălțime situată în Arona (NO), în cartierul San Carlo, pe Sacro Monte di San Carlo.
San Carlo Borromeo s-a născut la 2 octombrie 1538 în Rocca di Arona (ulterior distrusă parțial de ordinul lui Napoleon Bonaparte). A devenit episcop și cardinal la vârsta de douăzeci și doi de ani și a fost ales arhiepiscop de Milano în 1565. S-a remarcat prin ajutorul material și spiritual cu ocazia unor epidemii de ciumă  și pe timp de foamete. A murit la 3 noiembrie 1584 și a fost beatificat în 1602 și canonizat în 1610, la numai 26 de ani de la moartea sa.
După voința vărului său Federico, arhiepiscop de Milano și succesorul său, au început lucrările în 1624 pentru construirea unui Munte Sfânt pentru a-și sărbători memoria. Monumentul a fost terminat târziu, în 1698.
Piedestalul de granit are 11,70 metri înălțime, în timp ce statuia măsoară  23,40 metri. Cu înălțimea totală de 35.10 metri (echivalent cu o clădire de 10 etaje) monumentul, inclusiv statuia poate fi vizitat în interior. A fost cel mai mare monument din lume timp de aproape două secole, fiind întrecut, în 1886, de Statuia Libertății, care măsoară, de la picioare la vârful lanternei, 46 de metri. Dimensiunile colosului au fost înregistrate cu exactitate în timpul restaurării finalizate în 1975. Lungimea indicelui de mână este de 1,95 metri, lățimea mâinii este de 1,45 metri, iar lungimea degetului mare este de 1,40 metri. Inălțimea breviarului este de 4,20 metri.
Coloana vertebrală internă este alcătuită dintr-o coloană de blocuri de piatră suprapuse provenind din carierele Angera. Coloana se ridică până la înălțimea umerilor statuii și de ea este ancorat un cadru de susținere din fier al plăcilor de cupru care dau formă colosului.
O altă statuie a lui San Carlo, dar de mici dimensiuni, este situată pe malul opus al lacului și este numită tot „Carlone“.
Sculptorul Auguste Bartholdi a venit la Arona, în scopul de a studia structura gigantului pentru proiectul său privind Statuia Libertății.


Imagini pentru Statuia San Carlo Borromeo Arona, Novara

Imagini pentru Statuia San Carlo Borromeo Arona, Novara

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu