vineri, 14 decembrie 2018

STATUIA LIBERTĂȚII, colina Gellert, Budapesta X




Statuia Libertății  din Budapesta este un monument pe dealul Gellért din Budapesta, Ungaria. El comemorează pe cei care și-au sacrificat viața pentru independența, libertatea și prosperitatea Ungariei.
A fost construită pentru prima dată în 1947, în amintirea a ceea ce a fost denumită atunci eliberarea sovietică a Ungariei în timpul celui de-al doilea război mondial, care a pus capăt ocupației Germaniei naziste. Locația sa de pe dealul Gellért o face o trăsătură proeminentă a panoramicii orașului Budapesta.
Statuia de bronz de 14 m înălțime se află pe un postament de 26 m și deține o frunză de palmier. Două statui mai mici sunt prezente și în jurul bazei, dar monumentul original a constat din două mai originale care au fost ulterior scoase de pe site și mutate în Statuia Parcului. Monumentul a fost proiectat de Zsigmond Kisfaludi Stróbl. Potrivit lui Kisfaludi Stróbl, proiectul a fost inițial realizat pentru memorialul lui István Horthy și ar avea rolul unui copil uman în locul frunzei de palmier, care era un plus sovietic.
La momentul construirii monumentului, înfrângerea forțelor Axei de către Armata Roșie a fost proclamată oficial "eliberare".

Imagine similară

Imagini pentru Statuia Libertății Budapesta

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu