vineri, 14 decembrie 2018

Statuia colos de la Barletta, Italia X




Colosul lui Barletta este o statuie de bronz a unui împărat din Imperiul Roman de Răsărit, de aproape trei ori mai înaltă decât dimensiunile naturale (5,11 metri) și care se află în prezent în Barletta, Italia.
Intr-o anumită variantă, statuia a fost găsită pe un țărm, după ce o corabie venețiană s-a scufundat din întoarcerea de la jaful Constantinopolului în cea de-a patra cruciadă din 1204, dar nu este imposibil ca statuia să fie trimisă în Occident mult mai devreme. Identitatea împăratului este incertă
Se știe că o statuie colosală a fost descoperită în anii 1231-1232 în timpul săpăturilor comandate de împăratul Frederick al II-lea, la Ravenna și nu este improbabil să fi fost transportată în teritoriile sale sudice italiene.
Primele știri despre statuie datează totuși din 1309, când părți ale picioarelor și brațelor sale au fost folosite de călugării dominicani locali pentru a turna clopote. Părțile lipsă au fost remodelate în sec.al 15-lea.
Capul lui cu diademă, poartă o bijuterie gotică, similară cu cea purtată de Aelia Eudoxia, mama lui Theodosius al II-lea.


Imagini pentru Colosul de la Barletta

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu