Faimos în timpurile sale, dar şi pentru posteritate principele Valahiei Vlad Ţepeş, supranumit Dracula, s-a afirmat ca erou patriot, dar şi ca un conducător crud şi nemilos. Se afirmă că Vlad a fost un conducător care a tras în ţeapă şi a torturat între 40.000 şi 100.000 dintre inamicii săi, turci sau valahi, care au constituit o ameninţare la adresa puterii sale.
După trei domnii succesive, a fost ucis într-o luptă cu turcii în apropiere de Bucureşti, în 1476. Turcii i-au tăiat capul şi l-au trimis Sultanului Imperiului Otoman, Mahomed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului. Locul de odihnă al corpului său nu este cunoscut.
Teorii
Teoria cea mai acceptată despre mormântul lui Vlad Ţepeş este că a fost înmormântat la Mănăstirea Snagov, pe insula lacului cu acelaş nume din apropierea Bucureştilui. Examinările recente au arătat însă că „mormântul“ lui Ţepeş conţine doar câteva oase de cal datate din neolitic.
Crtatea Poenari - cuib de vulturi |
O alta teorie spune că trupul lui Ţepeş ar fi fost îngropat pe locaţia mănăstirii Comana, ctitoria voievodului. Insă mănăstirea a fost reconstruită în secolul 17-lea şi nu s-au găsit niciun fel de rămăşiţe. O alta ipoteză este legată de superstiţie, din cauza legendelor despre vampirii care bântuiau Valahia în vremurile acelea - Ţepeş putea fi mutat oriunde, pentru a preveni şi proteja călugării de a fi omorâţi în somn.
Sighişoara - casa în care a locuit temporar Vlad Ţepeş |
Oricum el este unul dintre nenumăraţii eroi ai neamului al căror mormânt este pierdut, şi al cărui portret spiritual a fost denaturat de străini.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu