marți, 6 septembrie 2011

CELE MAI NEOBIŞNUITE CĂI RUTIERE - DRUMUL SPRE IAKUŢK

Drumul este o autostrada federala rusească, ce leagă Moscova de Iakuţk, locul cu cea mai rece temperatură înregistrată vreodată, în afara Antarcticii.

In timpul iernii, care dureaza aproximativ zece luni, drumul este acoperit de multa zapada si gheata, iar vizibilitatea este extrem de redusa. Cu toate acestea, condiţiile de drum nefavorabile din timpul iernii sunt nimic în comparaţie cu încercarea de a strabate aceasta autostrada in lunile iulie si august pe ultimii 1000 de Km. Din cauze bine de înţeles aceast traseu final se numeşte Şoseaua Iadului. 


Multi rezidenti siberieni spun ca autostrada nu a fost pavata pentru a-i tine pe nemti departe de regiune, în timpul celui de-al doilea razboi mondial. Adevărul este ca, din cauza gheţii, asfaltul nu rezistă, creându-se blocaje de trafic din cauza noroiului ramas in urma ploilor de vara, care sunt frecvente in Yakutsk. Aproape mii de blocaje se inregistreaza in aceste luni. Mai rău este ca in aceste blocaje se pot produce jafuri, batai, rapiri, o „specialitate” a piratilor siberieni.

Despre Iakuţk şi Iakuţia

ACOLO E GER! Iakuţk este polul frigului la nivel mondial. Copiii se joacă afară la -30 ºC, iar maturii abia simt ceva răcoare pe la -40 de grade C.

La minus câteva grade Celsius, o haină mai groasă rezolvă problema. La -20 grade C, ţi se lipesc nările şi respiratul devine greoi. La -40 grade C, orice expunere a pielii la aerul îngheţat duce la degerături într-un sfert de oră. 
Cum reuşesc cei 210.000 de locuitori ai oraşului siberian să supravieţuiască în condiţiile în care temperatura medie în luna ianuarie este de -45 grade C ?

Stil de viaţă siberian 
Totul este pe dos în inima Siberiei, la Iakuţk. Dacă n-ar fi stratul gros de zăpadă şi ceaţa deasă provocată de frig şi de poluare, ar părea un oraş obişnuit. Are şcoli, o universitate, muzee, ziare. Există chiar şi o piaţă în aer liber, unde femei înfofolite în blănuri vând peşte ori carne de cal sau de ren proaspete. Adică îngheţate bocnă. Oamenii par să se fi obişnuit cu frigul cumplit. Şcolile se închid doar dacă temperaturile depăşesc -55 grade C, iar grădiniţele, la -50 grade C.

Iakuţk - pieţele în aer liber sunt deschise şi iarna.
Marfa cea mai cumpărată este peştele congelat.

Pe străzi, chiar şi maşinile parcate scot fum pe ţeava de eşapament. Asta pentru că proprietarii le lasă pornite toată ziua, altfel motorul s-ar răci şi le-ar lua prea mult să-l repornească. Iar oraşul este un oraş obişnuit doar la suprafaţă. Iakuţk este singurul oraş din lume construit în întregime pe permafrost, stratul de pământ care rămâne complet îngheţat pe tot parcursul anului. Este ca şi cum ai construi pe o mlaştină. Când permafrostul se încălzeşte, capătă consistenţa nisipului.

Absolut toate fundaţiile sunt făcute pe piloni, unii de zeci de metri adâncime. Cea mai importantă instituţie din Iakuţk este fără îndoială megacentrala termică a oraşului. În fiecare vară, reparaţiile şi întreţinerea vitalului sistem de încălzire sunt principalele ocupaţii în oraş. Orice avarie în timp de iarnă înseamnă moarte. 

Ringul morţii al lui Stalin

Pe o suprafaţă aproape cât Europa, Iakuţia, trăiesc un milion de oameni. Experţii consideră că regiunea este totuşi suprapopulată. 

Câteva zeci de mii sunt indigeni, urmaşi ai triburilor siberiene. Restul sunt nepoţii prizonierilor politici sau exilaţilor, Siberia a fost odată cea mai mare închisoare din lume. Stalin, mai ales, a trimis aici milioane de oameni. Nu se ştie câţi au supravieţuit.

Pentru „Drumul oaselor”, drumul care duce la de Iakuţk la Magadan, pe coasta Pacificului cu o lungime de 2.000 km şi practicabil doar vara, se spune că a murit câte un om pentru fiecare metru. În ultimii ani, soarta Siberiei s-a schimbat. Iarăşi, o legendă locală are explicaţia. Lui Dumnezeu când împrăştia comorile în lume, adică aurul, diamantele petrolul sau minereurile, i-a îngheţat mâna când trecea deasupra Siberiei şi a scăpat tot sacul aici.

Cercetările confirmă: aici sunt cele mai mari rezerve de metale preţioase şi de combustibili fosili din lume. De aceea, Kremlinul investeşte peste 700 milioane dolari anual în subvenţionarea încălzirii şi a combustibililor siberienilor. Diamantele şi petrolul nu sar singure din pământul îngheţat al Siberiei. Cineva trebuie să facă munca.

Femei_in_statie
Femei în staţie. Secretul stă în blănuri, explică localnicele faptul că rezistă la frigul cumplit

-71,2 ºC cea mai scăzută temperatură
înregistrată într-o zonă locuită, la Oimiansk (Iakuţia)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu