duminică, 18 septembrie 2011

CRIZA APEI POTABILE PE GLOB

Criza apei potabile poate deveni, in urmatoarel decenii, cea mai mare problema cu care omenirea s-a confruntat vreodata, anunta cercetatorii de la International Water Management Institute, citati de publicatia rusa, Pravda.

China lovită de o secetă dezastroasă



Seceta pe fluviul Yangtze- China

Conform statisticilor ONU, populatia globului va creste de la 6 miliarde de oameni in anul 200o, la aproape 9 miliarde in anul 2030. O singura persoana dintr-o tara dezvoltata poate consuma pana la 3000 de metri cubi de apa intr-un singur an, dar datorita cresterii populatiei si pentru acoperirea cererii de apa va fi nevoie sa descopere surse de cel putin 2000 de kilometri cubi de apa, anunta cercetatorii.

Seceta pe lacul (Marea)Aral - Rusia


„Consumul de apa s-a marit de sase ori in ultimul secol, si se va dubla pana in anul 2050. Deja exista tari care si-a terminat rezervele de apa dulce, iar preturile pentru un asemenea produs cresc cu repeziciune”, declara Frank Rijsberman, director al International Water Management Institute.

Rezultatele studiilor arata ca rezervele de apa dulce ale Pamantul sunt insuficiente pentru a aproviziona toata populatia Terrei. Specialistii sunt deja in alerta si sustin ca masuri pentru ameliorare crizei de apa trebuie luate imediat. Pe lista masurile propuse de acestia se numara si colectarea apei de ploaie in rezervoare uriase, apa ce va fi folosita pentru irigarea campurilor agricole si a serelor.

O problema in plus, considera oamenii de stiinta, o reprezinta poluarea surselor de apa potabila, precum si defrisarea padurilor. „Defrisarea este un factor extrem de periculos in acest moment critic. Flora este inseparabila de circulatia apei, pe cand apa nu mai poate fi gasita intr-un loc in care flora a fost distrusa”, concluzioneaza acelasi Rijsberman.

Cercetatorii au pus la dispozitia presei si o lista sumara a tarilor in care criza apei deja este resimtita de o mare parte a populatiei. In astfel de zone, singura solutie este consumul apei poluate, ceea ce poate duce la aparitia unor puternice focare de boli infectioase: Sudan (12,4 milioane de persoane afectate), Iran – 5,6 milioane, Venezuela – 5 milioane, Siria – 3,8 milioane, Zimbabwe – 2,7 milioane, Tunisia – 2,1 milioane si Cuba – 1,2 milioane.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu