Şoseaua Panamericană (în portigheză Rodovia / Auto-Estrada Pan-Americana, în spaniolă Carretera Panamericana sau Autopista Panamericana) este o reţea de drumuri care măsoară în jur de 47.958 Km (29.800 mile) lungime totală.Cu excepţia unei porţiuni de numai 87 Km (54 mile) reprezentată de pădure tropicală cu mult teren mlăştinos, porţiune numită Darien Gap sau Tapón del Darién, în spaniolă, ruta uneşte naţiunile dublului continent american printr-o reţea rutieră conectă.
Conform celor înscrise în Guinness World Records, ruta (nu este o simplă şosea cu aceeaşi concepţie) panamericană este cea mai lungă din lume (cale carosabilă). Datorită existenţei regiunii de pădure tropicală Darien Gap nu este posibil să se realizeze direct legătura dintre America Centrală şi America de Sud, cu vehicole tradiţionale cu motor.
Totuşi sistemul autostrăzii panamericane este aproape complet şi se întinde din Golful Prudhoe, în Alaska, până în partea inferioară a Americii de Sud. Pentru punctul terminus din sude există controverse. Concurenţa există între oraşele Puerto Montt şi Quellon, din Chile şi Ushuaia, din Argentina. In Canada ruta nu este oficial definită, ca şi în Statele Unite unde numeroase rute sunt numite “pan-americane”.
Oricum, autoruta nord-sud panamericană traversează o diversitate de zone climatice, de zone ecologice, jungle, deşerturi aride, trecători montane reci. Deasemeni, ea traversează numeroase ţări şi este departe de a fi uniformă. Anumite tronsoane ale traseului nu sunt practicabile decât pe timpul sezonului uscat, iar anumite zone sunt periculoase.
Secţiuni celebre ale rutei panamericane sunt reprezentate de ruta de Alaska şi de ruta interamericană (secţiunea dintre Statele Unite şi Canalul Panama). Aceste două secţiuni au fost construite în ritm alert pe timpul celui de al doilea război mondial, pentru a sefvi ca mijloc de aprovizionare în zonele care erau expuse atacurilor cu submarine inamice japoneze.
Ruta panamericană nu are o unitate ci este un sistem vast şi incomplet de secţiuni neunitare. Zona Darien Gap nu va fi completată curând cu şosea din motive ecologice, de protejerea naturii sălbatice şi a populaţiilor primitive pierdute prin junglă. Se preconizează ca porţiunea să fie depăşită cu ajutorul unei linii de ferry, care să traverseze golful Uraba, de la turbo, în Columbia, la eventualul port Carreto din Panama.
Autoruta Panamericană traversează, de la nord la sud, 14 state : Canada, Statele Unite, mexic, Guatemala, El salvador, Honduras, Nicaragua, Costa Rica, Panama, Columbia, Ecuador, Peru, Chile şi Argentina. Ramificaţii importante se deschid spre Bolivia, Brazilia, Paraguay, Uruguay şi Venezuela.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu