luni, 4 iunie 2018

OIMIAKON - CEA MAI FRIGUROASĂ LOCALITATE DIN LUME



La Oimiakon, pământul este înghețat pe tot parcursul anului, iar temperatura medie în luna ianuarie este de -50°C.
Oimiakon este una dintre cele mai friguroase localități locuite permanent și are o populație de 500 de locuitori. Cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată aici a fost de -71,2°C, în 1924.
Practic, aceasta a fost cea mai mică temperatură înregistrată vreodată într-o așezare locuită, dar și cea mai scăzută din emisfera nordică.
Imagine similară
                                           O femeie se plimbă pe un pod înghețat din Oimiakon
In mod ironic, Oimiakon înseamnă „apa care nu îngheață”, iar localitatea a fost botezată așa datorită unui izvor de apă termală aflat în apropiere. Oimiakon era folosit în anii ’20 – ’30 ca popas pentru păstorii turmelor de reni, care își adăpau turmele la izvor.
Apoi, guvernul sovietic a transformat așezarea într-o localitate permanentă, transportând acolo, cu forța, cetățeni greu de controlat politic.
Solul este înghețat pe tot pacursul anului.
Cei mai mulți oameni din Oimiakon încă se încălzesc cu lemn și cărbune, iar majoritatea caselor au toaleta în curte. Din cauza solului înghețat, agricultura este imposibilă, așa că oamenii se hrănesc cu carne de ren și de cal.
Tot din cauza solului înghețat, oamenii din Oimiakon au mari probleme când e vorba de îngroparea celor decedați.  Pentru a putea săpa, ei fac un foc pe locul respectiv și-l lasă să ardă câteva ore. Apoi, cărbunii sunt dați la o parte și se sapă o groapă de câteva zeci de centimetri. Procesul este repetat până când groapa este suficient de mare. Uneori, toată procedura durează până la trei zile.
Imagini pentru Oimiakon
Femeie circulând în zi de vară
Imagini pentru Oimiakon
                             Acoperire există dar telefoanele mobile nu pot funcționa

Oamenii își procură produsele de bază de la singurul magazin din oraș, iar majoritatea se ocupă cu creșterea renilor, vânătoarea și pescuitul. Din cauza frigului excesiv, bateriile se descarcă foarte repede, iar oamenii își lasă mașinile pornite toată ziua, pentru că se tem că nu le vor mai putea porni.
Chiar dacă rețeaua de telefonie mobilă are acoperire în Oimiakon, telefoanele nu funcționează din cauza temperaturilor extreme.
 Imagini pentru Oimiakon

In mod ironic, Oimiakon înseamnă ,,apa cae nu îngheață,,  iar localitatea a fost botezată așa datorită unui izvor de apă termală aflat în apropiere. Oimiakon era folosit în anii ’20 – ’30 ca popas pentru păstorii turmelor de reni, care își adăpau turmele la izvor.
Apoi, guvernul sovietic a transformat așezarea într-o localitate permanentă, transportând acolo, cu forța, cetățeni greu de controlat.
Imagini pentru Oimiakon
Chiar și primăvara, orășelul e învăluit în gheață
Cei mai mulți oameni din Oimiakon încă se încălzesc cu lemn și cărbune, iar majoritatea caselor au toaleta în curte. Din cauza solului înghețat, agricultura este imposibilă, așa că oamenii se hrănesc cu carne de ren și de cal. Tot din cauza solului înghețat, oamenii din Oimiakon au mari probleme când e vorba de îngroparea celor decedați. 
Imagini pentru Oimiakon 
                                    Toaleta singurei benzinării din localitate
Petru a putea săpa, ei fac un foc pe locul respectiv și-l lasă să ardă câteva ore. Apoi, cărbunii sunt dați la o parte și se sapă o groapă de câteva zeci de centimetri. Procesul este repetat până când groapa este suficient de mare. Uneori, toată procedura durează până la trei zile.
Imagini pentru Oimiakon
Așezarea a fost folosită inițial ca popas pentru păstorii turmelor de reni
Oamenii își procură produsele de bază de la singurul magazin din oraș, iar majoritatea se ocupă cu creșterea renilor, vânătoarea și pescuitul. Din cauza frigului excesiv, bateriile se descarcă foarte repede, iar oamenii își lasă mașinile pornite toată ziua, pentru că se tem că nu le vor mai putea porni.
Chiar dacă rețeaua de telefonie mobilă are acoperire în Oimiakon, telefoanele nu funcționează din cauza temperaturilor extreme.
Imagini pentru Oimiakon
Imagini pentru Oimiakon
                                                       Singurul magazin din localitate
Așa cum era de așteptat, oamenii de aici sunt foarte rezistenți la frig, iar școala se închide numai dacă temperaturile scad sub -52°C. În ciuda iernilor extrem de grele, în iunie, iulie și august temperaturile pot ajunge în unele zile până la 30°C. Acestea sunt, însă, excepții care nu au puterea de a dezgheța solul congelat.
 Imagini pentru Oimiakon
                               De la acest rezevor căptușit se procură carburanții

Imagini pentru Haine de blană la Oimiakon

                        Imbrăcămintea din blană este indispensabilă
                    Orice obiect lăsat afară ajunge așa în câteva minute
Oimiakon - Carbuni
                                     Un văcar își păzește animalele

 Imagini pentru Oimiakon
                                       Oamenii își lasă mașinile pornite de frică să nu înghețe

Imagini pentru Oimiakon
 Așa arată o șosea de la Oimikon



Imagini pentru Oimiakon

Imagini pentru Oimiakon

Imagini pentru Oimiakon

Imagini pentru Oimiakon












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu