marți, 12 iunie 2018

MĂNĂSTIRI VECHI GREU ACCESIBILE


Nenumărate mănăstiri vechi s-au clădit în locuri izolate, departe de agitația marilor localități. Pentru a ajunge la ele este nevoie demultă hotărâre spirituală și fizică.  In vechime, unele erau foarte greu accesibile.
Doar cei mai hotărâți adepți puteau și pot ajunge la aceste locuri sfinte, în timp ce călugării se simt mai aproape de divinitate, în pace și singurătate.
In ziua de azi, totuși, cele mai multe dintre aceste mănăstiri au devenit atracții turistice. Mai multe căi de acces, cum ar fi frânghiile și scările înguste, au fost montate în beneficiul turiștilor.
Mănăstirile încă arată formidabil, iar turiștii sunt nevoiți să escaladeze sute de metri pe pentru a ajunge la ele.


1. Mănăstirile de la Meteora, Grecia

Manastiri - Meteora 01
Meteora (în limba greacă, Meteora înseamnă „suspendat în aer” sau „sus în ceruri”). In acel loc muntos și spectaculos se află astăzi populate numai  un grup de șase mănăstiri, fiind  totuși unul dintre cele mai importante complexe de mănăstiri ortodoxe din Grecia, al doilea după Muntele Athos.
In prezent există 24 de mănăstiri, unele se găsesc într-o stare de ruină (Sfântul Duh, Sfântul Dimitrie, Sfântul Nicolae Padova și altele), în timp ce altele se conservă foarte bine, intacte și funcționează (Marele Meteor, Varlaam, Sfânta Treime, Sf. Ștefan, Rusanou, Sf. Nicolae). Toate au fost ridicate pe vârfuri de stâncă, cu laturi spre abisuri înfricoșetoare. In timpul perioadei de mare instabilitate politică din secolul al 14-lea, mănăstirile erau construite în locuri aproape inaccesibile, pentru a fi ferite de incursiunile de jaf ale otomanilor.
        Mănăstirile au fost construite pe niște piscuri de stâncă, fasonate de intemperiile mileniilor la peste 400 de metri deasupra Văii Peneas și a orășelului pitoresc, Kalambaka.
Spre înălțimi urcă o șosea rlativ îngustă și șerpuitoare pe care autocarele se străduiesc din greu. Principala parcare, extrem de înghesuită, se află în fața mănăstirii Marele Meteor (sau Marea Meteora), fiind despărțită de aceasta de vale adâncă. Turiștii coboară în adâncimea văii și apoi urcă la mănăstire pe  scări înguste de piatră. Fețele bisericești traversează vale pe calea aerului de-a lungul unui cablu pe care circulă o cabină deschisă de formă dreptunghiulară. Materialele și alimentele mănăstirii se ridică cu coșuri legate de o frânghie cu scripete. La începuturi acest mod de ridicare era folosit și pentru feșele bisericești.
In anii ‘90 la începutul șoselii de acces se putea vedea pe dreapta o grotă prelungă, la circa 25-30 de metri de baza stâncii respective în care locuia un pustnic. El era alimentat cu grijă de locuitorii din Kalambaka.


2. Mănăstirea Taung Kalat, Myanmar


Imagini pentru Mănăstirea Taung Kalat
Mănăstirea Taung Kalat este situată la altitudinea de 737 de metri, în vârful unui vulcan stins. La lăcașul de cult se poate ajunge urcând 777 de trepte. 
De sus se deschide o priveliște spectaculoasă. La nord-vest pot fi admirate templele din Bagan, iar la est peisajul este dominat de piscul împădurit Taung Ma-gyi. Acolo se află un crater vulcanic imens, cu o lățime de 610 metri și o adâncime de 914 metri.

3. Mănăstirea Taktsang Palphug, Bhutan

Manastiri - Taksang Palphug 02
Mănăstirea Taktsang este cunoscută și drept „Cuibul Tigrului”. Ea este situată pe o faleză stâncoasă abruptă, la aproximativ 900 de metri deasupra Văii Paro. Pantele stâncoase sunt foarte abrupte, aproape verticale, iar clădirile mănăstirii sunt construite în stâncă. Deși pare inaccesibil, complexul religios poate fi vizitat din mai multe direcții.
Manastiri - Taksang Palphug 01
 Există o cărare prin pădure, situată la nord-vest, și o potecă în sud, cea mai des folosită de credincioși. O altă cale de acces se află în nord. O cărare pentru asini care duce la mănăstire trece printr-o pădure de pini, decorată cu steaguri de rugăciune.

4. Mănăstirea Sumela, Turcia

Manastiri - Sumela 01
Mănăstirea Sumela este construită pe falezele stâncoase ale Văii Altindere, din Turcia. Se află la o altitudine de aproximativ 1.200 de metri și este o atracție turistică importantă a Parcului Național Altindere.
Mănăstirea a fost fondată în anul 386 e.N., în timpul domniei împăratului Theodosius I-ul. Legenda spune că doi preoți au construit mănăstirea, după ce au descoperit o icoană făcătoare de minuni a Fecioarei Maria într-o peșteră din munte.
De-a lungul istoriei sale, mănăstirea a decăzut la stadiul de ruină de mai multe ori și a fost restaurată de mai mulți împărați. Clădirea a ajuns la forma sa actuală în secolul al XIII-lea, după ce a crescut în importanță în timpul domniei lui Alexios al III-lea. Lăcașul de cult a fost abandonat după Primul Război Mondial, odată cu începutul schimbului de populație dintre Grecia și Turcia.

Manastiri - Sumela 02
Atunci, aproximativ două milioane de etnici greci și turci au fost nevoiți să-și abandoneze comunitățile istorice și să se întoarcă în țara de care aparțineau ca etnie. Clădirea a fost goală timp de decenii, înainte de a fi parțial restaurată și readusă la viață ca muzeu.

5. Mănăstirea Hanging, China

Manastiri - Hanging 01
  
Templul Hanging este situat într-un canion, la picioarele Muntelui Heng, în provincia Shanxi din China. Templul este construit în faleza stâncoasă, la aproximativ 75 de metri deasupra pământului. Clădirea este rezemată de bârne de lemn înfipte în munte. Peste 40 de săli, cabinete și pavilioane comunică între ele prin coridoare, poduri și podețe de lemn. Toate acestea sunt distribuite egal și echilibrate ca înălțime. În templu se află peste 80 de statui turnate în bronz sau fier, statui sculptate în lut și gravuri în piatră rămase moștenire de la mai multe dinastii.

Manastiri - Hanging 02




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu