marți, 12 iunie 2018

25 DINTRE CELE MAI ORIGINALE STATUI ORĂȘENEȘTI



Orașele din întreaga lume sunt pline de monumente și statui, fiecare cu propria sa poveste. În cele mai multe cazuri, aceste opere de artă sunt reprezentări ale personalităților care au avut o contribuție importantă în dezvoltarea țărilor sau localităților în care se află.
Având în vedere că nu sunt altceva decât niște memoriale, majoritatea sunt create pe tipare prestabilite și seamănă între ele, indiferent de țară. Cu toate acestea, în unele orașe din lume vizitatorii descoperă cu surprindere statui și sculpturi ieșite din comun, care se disting prin originalitatea lor.
Ele impresionează prin emoția sau ideea pe care o transmit privitorilor, dar și prin tehnicile ieșite din comun pe care le-au folosit creatorii lor. Îți prezentăm un top al acestor statui, pe care nu trebuie să le ratezi în călătoriile tale.

1. Mustangi, de Robert Glenn, Las Colinas, Texas, SUA


Mustang

2. Expansiune, de Paige Bradley, New York, SUA

Expansiune

3. Monumentul trecătorului anonim, Wroclaw, Polonia

Monumentul trecatorului

4. Somon, Portland, Oregon, SUA

Somon

5. Oamenii de pe malul râului, Cheong Fah Cheong, Singapore

Oamenii raului

6. Pantofii de pe malul Dunării, de Can Togay și Gyula Pauer, Budapesta, Ungaria

Pantofi

7. Pistolul innodat, Turtle Bay, New York, SUA

Pistolul innodat

8. Ieși din tipare, de Zenos Frudakis, Philadelphia, SUA

Iesi din tipare

9. Fantoma neagră, Klaipeda, Lituania

Fantoma Neagra

10. Călătorii, Marsilia, Franța

Calatorii

11. Nelson Mandela, Africa de Sud

Nelson Mandela

12. De Vaartkapoen, Bruxelles, Belgia

De Vaartkapoen

13. Cireadă de vaci, Dallas, Texas, SUA

Cireada de vaci

14. Păianjen, muzeul Tate Modern, Londra, Marea Britanie

Paianjen

15. Hipopotami, Taipei, Taiwan

Hipopotami

16. Clădirea scufundată, Melbourne, Australia

Cladirea scufundata

17. Parcul cu iguane, Amsterdam, Olanda

Parc de iguane

18. Muncitor, Bratislava, Slovacia

Muncitor

19. Mihai Eminescu, Onești, România

Mihai Eminescu

20. Scenă de război, Eceabat, Turcia

Scena razboi

21. Om atârnând, Praga, Cehia

Om atarnand

22. Kelpies, Grangemouth, Marea Britanie

Kelpies

23. Porci prin oraș, Adelaide, Australia

Porci prin oras

24. Funcționarul anonim, Reykjavik, Islanda

Functionarul necunoscut

25. Mâna protectoare, Glarus, Elveția

Mana protectoare

MĂNĂSTIRI VECHI GREU ACCESIBILE


Nenumărate mănăstiri vechi s-au clădit în locuri izolate, departe de agitația marilor localități. Pentru a ajunge la ele este nevoie demultă hotărâre spirituală și fizică.  In vechime, unele erau foarte greu accesibile.
Doar cei mai hotărâți adepți puteau și pot ajunge la aceste locuri sfinte, în timp ce călugării se simt mai aproape de divinitate, în pace și singurătate.
In ziua de azi, totuși, cele mai multe dintre aceste mănăstiri au devenit atracții turistice. Mai multe căi de acces, cum ar fi frânghiile și scările înguste, au fost montate în beneficiul turiștilor.
Mănăstirile încă arată formidabil, iar turiștii sunt nevoiți să escaladeze sute de metri pe pentru a ajunge la ele.


1. Mănăstirile de la Meteora, Grecia

Manastiri - Meteora 01
Meteora (în limba greacă, Meteora înseamnă „suspendat în aer” sau „sus în ceruri”). In acel loc muntos și spectaculos se află astăzi populate numai  un grup de șase mănăstiri, fiind  totuși unul dintre cele mai importante complexe de mănăstiri ortodoxe din Grecia, al doilea după Muntele Athos.
In prezent există 24 de mănăstiri, unele se găsesc într-o stare de ruină (Sfântul Duh, Sfântul Dimitrie, Sfântul Nicolae Padova și altele), în timp ce altele se conservă foarte bine, intacte și funcționează (Marele Meteor, Varlaam, Sfânta Treime, Sf. Ștefan, Rusanou, Sf. Nicolae). Toate au fost ridicate pe vârfuri de stâncă, cu laturi spre abisuri înfricoșetoare. In timpul perioadei de mare instabilitate politică din secolul al 14-lea, mănăstirile erau construite în locuri aproape inaccesibile, pentru a fi ferite de incursiunile de jaf ale otomanilor.
        Mănăstirile au fost construite pe niște piscuri de stâncă, fasonate de intemperiile mileniilor la peste 400 de metri deasupra Văii Peneas și a orășelului pitoresc, Kalambaka.
Spre înălțimi urcă o șosea rlativ îngustă și șerpuitoare pe care autocarele se străduiesc din greu. Principala parcare, extrem de înghesuită, se află în fața mănăstirii Marele Meteor (sau Marea Meteora), fiind despărțită de aceasta de vale adâncă. Turiștii coboară în adâncimea văii și apoi urcă la mănăstire pe  scări înguste de piatră. Fețele bisericești traversează vale pe calea aerului de-a lungul unui cablu pe care circulă o cabină deschisă de formă dreptunghiulară. Materialele și alimentele mănăstirii se ridică cu coșuri legate de o frânghie cu scripete. La începuturi acest mod de ridicare era folosit și pentru feșele bisericești.
In anii ‘90 la începutul șoselii de acces se putea vedea pe dreapta o grotă prelungă, la circa 25-30 de metri de baza stâncii respective în care locuia un pustnic. El era alimentat cu grijă de locuitorii din Kalambaka.


2. Mănăstirea Taung Kalat, Myanmar


Imagini pentru Mănăstirea Taung Kalat
Mănăstirea Taung Kalat este situată la altitudinea de 737 de metri, în vârful unui vulcan stins. La lăcașul de cult se poate ajunge urcând 777 de trepte. 
De sus se deschide o priveliște spectaculoasă. La nord-vest pot fi admirate templele din Bagan, iar la est peisajul este dominat de piscul împădurit Taung Ma-gyi. Acolo se află un crater vulcanic imens, cu o lățime de 610 metri și o adâncime de 914 metri.

3. Mănăstirea Taktsang Palphug, Bhutan

Manastiri - Taksang Palphug 02
Mănăstirea Taktsang este cunoscută și drept „Cuibul Tigrului”. Ea este situată pe o faleză stâncoasă abruptă, la aproximativ 900 de metri deasupra Văii Paro. Pantele stâncoase sunt foarte abrupte, aproape verticale, iar clădirile mănăstirii sunt construite în stâncă. Deși pare inaccesibil, complexul religios poate fi vizitat din mai multe direcții.
Manastiri - Taksang Palphug 01
 Există o cărare prin pădure, situată la nord-vest, și o potecă în sud, cea mai des folosită de credincioși. O altă cale de acces se află în nord. O cărare pentru asini care duce la mănăstire trece printr-o pădure de pini, decorată cu steaguri de rugăciune.

4. Mănăstirea Sumela, Turcia

Manastiri - Sumela 01
Mănăstirea Sumela este construită pe falezele stâncoase ale Văii Altindere, din Turcia. Se află la o altitudine de aproximativ 1.200 de metri și este o atracție turistică importantă a Parcului Național Altindere.
Mănăstirea a fost fondată în anul 386 e.N., în timpul domniei împăratului Theodosius I-ul. Legenda spune că doi preoți au construit mănăstirea, după ce au descoperit o icoană făcătoare de minuni a Fecioarei Maria într-o peșteră din munte.
De-a lungul istoriei sale, mănăstirea a decăzut la stadiul de ruină de mai multe ori și a fost restaurată de mai mulți împărați. Clădirea a ajuns la forma sa actuală în secolul al XIII-lea, după ce a crescut în importanță în timpul domniei lui Alexios al III-lea. Lăcașul de cult a fost abandonat după Primul Război Mondial, odată cu începutul schimbului de populație dintre Grecia și Turcia.

Manastiri - Sumela 02
Atunci, aproximativ două milioane de etnici greci și turci au fost nevoiți să-și abandoneze comunitățile istorice și să se întoarcă în țara de care aparțineau ca etnie. Clădirea a fost goală timp de decenii, înainte de a fi parțial restaurată și readusă la viață ca muzeu.

5. Mănăstirea Hanging, China

Manastiri - Hanging 01
  
Templul Hanging este situat într-un canion, la picioarele Muntelui Heng, în provincia Shanxi din China. Templul este construit în faleza stâncoasă, la aproximativ 75 de metri deasupra pământului. Clădirea este rezemată de bârne de lemn înfipte în munte. Peste 40 de săli, cabinete și pavilioane comunică între ele prin coridoare, poduri și podețe de lemn. Toate acestea sunt distribuite egal și echilibrate ca înălțime. În templu se află peste 80 de statui turnate în bronz sau fier, statui sculptate în lut și gravuri în piatră rămase moștenire de la mai multe dinastii.

Manastiri - Hanging 02




luni, 4 iunie 2018

OIMIAKON - CEA MAI FRIGUROASĂ LOCALITATE DIN LUME



La Oimiakon, pământul este înghețat pe tot parcursul anului, iar temperatura medie în luna ianuarie este de -50°C.
Oimiakon este una dintre cele mai friguroase localități locuite permanent și are o populație de 500 de locuitori. Cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată aici a fost de -71,2°C, în 1924.
Practic, aceasta a fost cea mai mică temperatură înregistrată vreodată într-o așezare locuită, dar și cea mai scăzută din emisfera nordică.
Imagine similară
                                           O femeie se plimbă pe un pod înghețat din Oimiakon
In mod ironic, Oimiakon înseamnă „apa care nu îngheață”, iar localitatea a fost botezată așa datorită unui izvor de apă termală aflat în apropiere. Oimiakon era folosit în anii ’20 – ’30 ca popas pentru păstorii turmelor de reni, care își adăpau turmele la izvor.
Apoi, guvernul sovietic a transformat așezarea într-o localitate permanentă, transportând acolo, cu forța, cetățeni greu de controlat politic.
Solul este înghețat pe tot pacursul anului.
Cei mai mulți oameni din Oimiakon încă se încălzesc cu lemn și cărbune, iar majoritatea caselor au toaleta în curte. Din cauza solului înghețat, agricultura este imposibilă, așa că oamenii se hrănesc cu carne de ren și de cal.
Tot din cauza solului înghețat, oamenii din Oimiakon au mari probleme când e vorba de îngroparea celor decedați.  Pentru a putea săpa, ei fac un foc pe locul respectiv și-l lasă să ardă câteva ore. Apoi, cărbunii sunt dați la o parte și se sapă o groapă de câteva zeci de centimetri. Procesul este repetat până când groapa este suficient de mare. Uneori, toată procedura durează până la trei zile.
Imagini pentru Oimiakon
Femeie circulând în zi de vară
Imagini pentru Oimiakon
                             Acoperire există dar telefoanele mobile nu pot funcționa

Oamenii își procură produsele de bază de la singurul magazin din oraș, iar majoritatea se ocupă cu creșterea renilor, vânătoarea și pescuitul. Din cauza frigului excesiv, bateriile se descarcă foarte repede, iar oamenii își lasă mașinile pornite toată ziua, pentru că se tem că nu le vor mai putea porni.
Chiar dacă rețeaua de telefonie mobilă are acoperire în Oimiakon, telefoanele nu funcționează din cauza temperaturilor extreme.
 Imagini pentru Oimiakon

In mod ironic, Oimiakon înseamnă ,,apa cae nu îngheață,,  iar localitatea a fost botezată așa datorită unui izvor de apă termală aflat în apropiere. Oimiakon era folosit în anii ’20 – ’30 ca popas pentru păstorii turmelor de reni, care își adăpau turmele la izvor.
Apoi, guvernul sovietic a transformat așezarea într-o localitate permanentă, transportând acolo, cu forța, cetățeni greu de controlat.
Imagini pentru Oimiakon
Chiar și primăvara, orășelul e învăluit în gheață
Cei mai mulți oameni din Oimiakon încă se încălzesc cu lemn și cărbune, iar majoritatea caselor au toaleta în curte. Din cauza solului înghețat, agricultura este imposibilă, așa că oamenii se hrănesc cu carne de ren și de cal. Tot din cauza solului înghețat, oamenii din Oimiakon au mari probleme când e vorba de îngroparea celor decedați. 
Imagini pentru Oimiakon 
                                    Toaleta singurei benzinării din localitate
Petru a putea săpa, ei fac un foc pe locul respectiv și-l lasă să ardă câteva ore. Apoi, cărbunii sunt dați la o parte și se sapă o groapă de câteva zeci de centimetri. Procesul este repetat până când groapa este suficient de mare. Uneori, toată procedura durează până la trei zile.
Imagini pentru Oimiakon
Așezarea a fost folosită inițial ca popas pentru păstorii turmelor de reni
Oamenii își procură produsele de bază de la singurul magazin din oraș, iar majoritatea se ocupă cu creșterea renilor, vânătoarea și pescuitul. Din cauza frigului excesiv, bateriile se descarcă foarte repede, iar oamenii își lasă mașinile pornite toată ziua, pentru că se tem că nu le vor mai putea porni.
Chiar dacă rețeaua de telefonie mobilă are acoperire în Oimiakon, telefoanele nu funcționează din cauza temperaturilor extreme.
Imagini pentru Oimiakon
Imagini pentru Oimiakon
                                                       Singurul magazin din localitate
Așa cum era de așteptat, oamenii de aici sunt foarte rezistenți la frig, iar școala se închide numai dacă temperaturile scad sub -52°C. În ciuda iernilor extrem de grele, în iunie, iulie și august temperaturile pot ajunge în unele zile până la 30°C. Acestea sunt, însă, excepții care nu au puterea de a dezgheța solul congelat.
 Imagini pentru Oimiakon
                               De la acest rezevor căptușit se procură carburanții

Imagini pentru Haine de blană la Oimiakon

                        Imbrăcămintea din blană este indispensabilă
                    Orice obiect lăsat afară ajunge așa în câteva minute
Oimiakon - Carbuni
                                     Un văcar își păzește animalele

 Imagini pentru Oimiakon
                                       Oamenii își lasă mașinile pornite de frică să nu înghețe

Imagini pentru Oimiakon
 Așa arată o șosea de la Oimikon



Imagini pentru Oimiakon

Imagini pentru Oimiakon

Imagini pentru Oimiakon

Imagini pentru Oimiakon