luni, 14 mai 2018

Statuia CHRISTOS REDENTOR de la Rio de Janeiro X


Imensa statuie dedicată lui Iisus Christos, care domină metropola braziliană Rio de Janeiro, de la înalțimea impresionantă a muntelui Corcovado (in traducere, „cocoșatul”), denumită în limba portugheză „O Cristo Redentor” (Christos Mantuitorul) este cunoscută în toată lumea. Prea putini stiu însă – și regretabil pentru noi e faptul ca în Romania acest amănunt nu se cunoaste aproape deloc – că unul dintre realizatorii monumentului considerat una dintre asa-zise minuni ale lumii moderne si comparabil cu celebra Statuie a Libertatii din New York, daruită de francezi americanilor – este sculptorul roman Gheorghe Leonida!
 Monumentul care constituie, deopotrivă, o magistrală operă de artă si un omagiu adus religiei creștine, a fost conceput de inginerul brazilian Heitor da Silva Costa, fiind realizat de inginerul francez Paul Landowski între anii 1926-1931 din beton și steatită (mineral din categoria rocilor metamorfice care au in general în compozitia lor silicat de talc si magneziu).
Imagini pentru Statuia lui Christos de la Rio de Janeiro
 A fost inaugurat la 12 octombrie 1931 și are nu mai putin de 30 de metri inaltime, la care se adaugă soclul de 8 metri, sș care acoperă o suprafață de circa 100 m2. In anul 1973 statuia a fost înscrisă oficial sub statutul de monument istoric, fiind deja recunoscută ca emblemă a capitalei braziliene, alaturi de plaja Copacabana sau carnavalul din Rio.
 Monumentul din Parcul National Tijuca, aflat la 710 metri altitudine, este vizitat anual de peste 7-800.000 de turisti. Greutatea sa e estimată la 1.145 tone, din care numai capul – conceput si realizat de Gheorghe Leonida în colaborare cu inginerul francez Albert Caquot – cântărește circa 30 de tone, măsurând 3,75 metri! De asemenea, fiecare dintre mâinile larg deschise ale statuii Mantuitorului are 3,20 metri (anvergura lor este de 28 de metri), iar tunica – are largimea de 8,50 metri.
Imagini pentru Statuia lui Christos de la Rio de Janeiro
 Totuși acest „Christ” impresionant este de departe întrecut, ca dimensiuni, de cea mai mare statuie din lume – cea a lui Buddha, din „Templul Primaverii” situat in Zhaocun (China), înalta de 208 metri.
 Insă, dintre statuile Mantuitorului, numai alte trei asemenea opere de artă și arhitectură îl depășesc: cea din Cochabamba, Bolivia (40,44 m, din care 34,20 m are personajul reprezentat), statuia „Regelui Christos” din Swiebodzin, Polonia (52,5 m /33 m) si Christos din Vung Tàu, Vietnam (36 m /32 m).
 Despre monumentul de la Rio de Janeiro trebuie precizat și că la baza sa se află o capelă dedicată – tot în portugheză, limba oficială vorbită in Brazilia – „o Nossa Senhora Apreciada” – adică Sfintei Fecioare Maria, unde sunt celebrate căsătorii si botezuri. Despre artistul roman (cvasi-uitat și poate prea necvunoscut) Gheorghe Leonida, decedat vremelnic în anul 1942, la numai 49 de ani, se poate vorbi mai detaliat într-un articol viitor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu