vineri, 8 iulie 2016

NAPOLEON A FOST ÎNALT


Napoleon nu a fost un om mic de statură. In istorie a ramas drept „Le petit corporal” – Micul caporal – motiv suficient pentru unii ca să îl compare cu un alt „mic caporal” din sec.al 20-lea. Unul ale carui intentii de cucerire a lumii s-au frânt la fel de dezastruos și tot în Moscova sau la portile ei. Ambii au cucerit Europa ca niște forțe ale naturii, Ceea ce ne interesează este cât de „mic”, ca statură, a fost Napoleon și cât de îndreptățită a fost imaginea dobândită in istorie.


Napoleon nu a fost un om mic de statură. In istorie a ramas drept „Le petit corporal” – Micul caporal – motiv suficient pentru unii ca să îl compare cu un alt „mic caporal” din sec.al 20-lea. Unul ale carui intentii de cucerire a lumii s-au frânt la fel de dezastruos și tot în Moscova sau la portile ei. Ambii au cucerit Europa ca niște forțe ale naturii, Ceea ce ne interesează este cât de „mic”, ca statură, a fost Napoleon și cât de îndreptățită a fost imaginea dobândită în istorie.

S-a spus, de-a lungul timpului, în special de către inamicii împaratului francez, că ambițiile sale de dominare a Europei au fost rezultatul înalțimii sale reduse, un complex pe care Napoleon a încercat să îl compenseze prin victorii armate strălucite. De fapt, Napoleon avea o înalțime de 174 de centimetri, cu mult peste media barbaților din sec.al 18-lea, când a trăit. Porecla de „micul caporal” a venit ca urmare a unui obicei din armata franceză, acela prin care superiorii în grad își ironizau subalternii. Aceasta a ramas valabilă, chiar și după ce Napoleon a devenit împărat.
Conflictul cu restul Europei, având la bază ideile revoluționare franceze a condus la o perioadă de război total de-a lungul continentului, iar campaniile sale victorioase și ingenioase sunt încă studiate la academii miltare din întreaga lume. Deși considerat un tiran de către oponenții săi, el a rămas în istorie și datorită creării Codului Napoleonian, care a pus fundațiile legislației administrative și judiciare în majoritatea țărilor Europei de Vest.și chiar de est.
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu