miercuri, 27 noiembrie 2013

TEMPLUL HEREI DE LA OLIMPIA PRIMUL TEMPLU ACOPERIT CU ȚIGLĂ



Olimpia (greacă: Ὀλυμπία; modernă greacă Ολυμπία / Olympia) a fost un centru religios renumit al Greciei antice, în Pélopones. S-a dezvoltat într-o mică pajiște din Elida, pe malul drept al râului Alfeu și la poalele muntelui Cronion, aproape de micul oraș modern Olympia și la aproximativ 18 km de orașul Pyrgos și Marea Ionică. Amplasamentul era în Altis, o pădure de sacră, unde se găsea un legendar altar al lui Zeus. Stadionul jocurilor olimpice se afla și el în mijlocul unei livezi de măslin sălbatic.

Acvest loc de la Olimpia a gazduit Jocurile Olimpice din cele mai vechi timpuri și chiar și astăzi flacăra olimpică este aprinsă aici cu câteva luni înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice moderne.
Aici, pe suprafața sfântă, s-a construit un templu zeiței Hera, soția lui Zeus și protectoarea căsătoriei, a căminului și a femeilor măritate. Templul era un peripter cu structura inișială din lemn și se pare să fi fost pimul templu doric construit în Pelopones. Edificiul s-a ridicat în jurul anului 600 e.A. 
Heraion - Olimpia (reconstituire)

Avea câte 6 coloane pe laturile mici și 16 pe cele lungi. Coloanele de lemn au fost înlocuite treptat cu coloane de piatră. Pausanias menționează încă existența unei coloane de lemn în timpul său (sec.al 2-lea e.N). 
Capitelurile erau diverse, urmând stilul epocii reamplasării. Templul adăpostea o tablă pe care erau plasate coroanele pregătite pentru învingătorii jocurilor. In acest templu a fost regăsită statuia lui Hermes, executată de Praxiteles.

Informația cea mai importantă este aceea că acest templu al zeișei Hera a fost primul templu din istorie acoperit cu țiglă arsă, total desebit de cele obișnuite, acoperite cu material lemons. Robustețea templului a permis un acoperiș greu din țiglă.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu