miercuri, 27 noiembrie 2013

ODEON



Odeon, în greacă: ᾠδεῖον (ōideîon) (literalmente "clădire pentru concursuri muzicale", cuvânt derivat din ᾠδή (oid), "odă, cântând") este numele unor diverse clădiri de Grecia si Roma antica utilizate în exercițiile de cântat, spectacole muzicale, concursuri de poezie și muzică. Aceste clădiri au avut, în general, dimensiuni modeste și au fost acoperite, spre deosebire de teatre.
Odeonul lui Herod Atticus la Atena
Primul Odeon a fost construit de Pericle, la Atena, în anul 443 e.A. chiar în apropierea teatrului existent al lui Dionysos.  In stilul unui cort regal persan regal, Odeonul lui Pericle era destint și de a glorifica măreția Atenei, victoria grecilor asupra perșilor. Cu lucrările la Odeon a început marele program  de construcții inițiat de Pericle în Atena.
Odeonul lui Herod Atticus la Atena
Se mai pot aminti: Odeonul lui Herod Atticus, construit lângă Acropolisul Atenei, în anul 161 e. N, Odeonul din Lyon, Odeonul lui Domitianus, construit la Roma, cel de la Vienne (Isere), el de la Catania (Italia), cel de la Pompei, construit între anii 80-75 e.A, cel de la Nicopolis de Epir, în Grecia, cel de la Baalbek (Liban), cel de la cartagina romană, în Tunisia și multe altele păstrate în condișii mai proaste, sau dispărute. Construcția Odeoanelor a evoluat mult de-a lungul secolelor antice greco-romane, dar interesant este faptul că primul Odeon a avut forma unui cort persan regal.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu