sâmbătă, 3 decembrie 2011

VULCANUL MARSILI - UN SUPERVULCAN PERICULOS PENTRU ITALIA

Cel mai mare vulcan subacvatic al Europei ar putea exploda, declansand un tsunami capabil sa acopere sudul Italiei, in orice moment, a avertizat Enzo Boschi, presedinte al Institutului National de Geofizica si Vulcanologie din Italia.

Vulcanul Marsili, plin de magmă, are "pereţi fragili", care ar putea colapsa şi mâine, este de parere Boschi. "Cele mai recente cercetari ale noastre indica o structura slaba a vulcanului, cu pereti plapanzi, si o incinta uriasa, plina cu magma. Toate aceste lucruri ne spun ca vulcanul este activ si ar putea erupe oricand", sustine specialistul.
Evenimentul ar putea rezulta intr-un puternic val tsunami care ar lovi coastele Campaniei, Calabriei si Siciliei. Marsili, inalt de 3.000 de metri si localizat la 150 de kilometri sud-vest de Napoli, nu a erupt niciodată în istoria cunoscută. Vulcanul are o lungime de 70 de kilometri si o latime de 30 de kilometri, iar craterul sau se afla la 450 de metri sub nivelul Marii Tireniene. Mirificul golf Napoli a luat naştere tot în urma unei erupţii catastrofale şi explozive ale unui vulcan gigantic, în epoci revolute. Un pui al acelui vulcan este Vezuviul de astăzi.
"O fractura a peretilor ar elibera milioane de metri cubi de material capabil sa genereze valuri extraordinar de puternice. Desi indicatiile colectate sunt precise, este imposibil de facut o predictie. Riscul este real, dar dificil de evaluat", a mai adaugat Enzo Boschi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu