sâmbătă, 3 decembrie 2011

VULCANUL CEL MAI ÎNALT DIN EURASIA - KLIUCEVSKOI- KAMCEATKA

Vulcanul Klyucevskoy, inalt de 4.750 m, din peninsula Kamceatka, a inceput sa erupa in urma cu 5 zile. In prezent cel mai înalt vulcan activ din întreaga Eurasie aruncă acum, în 2011 roci incandescente la inaltimea de peste 100 m.

Situat la 220 mile de localitatea Petropavlovk-Kamceatsky, Klyucesvskoy erupe cu regularitate la fiecare interval de doi ani.
"In prezent a inceput sa arunce si lava incinsa cu o frecventa de 1-6 minute. Spre deosebire de alti vulcani, Klyucevskoy are o activitate lentă, dar care se intensifică odată cu trecerea timpului, acum vulcanul prezinta pericol doar pentru turiştii care nu ţin cont de avertismente şi se aventurează pe pantele sale. Dacă activitatea vulcanica se va agrava este posibil sa se inregistreze scurgeri de lava pe versanţi, iar cantităţile de cenuşă aruncate la mari inaltimi ar putea afecta traficul aerian din regiune", declara Alexei Ozerov, cercetator in cadrul Institutului de Vulcanologie si Seismologie din Kamceatka.
Statia seismologica din apropiere inregistreaza peste 100 de cutremure locale intr-un interval standard de 24 ore. Ultima eruptie a avut loc pe data de 15 februarie 2007, norul de cenusa vulcanica ridicandu-se pana la inaltimea de 8,7 kilometri deasupra marii Bering. Astazi există peste 150 de vulcani în peninsula Kamceatka, dintre care 29 sunt încă activi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu