marți, 13 noiembrie 2012

CINQUE TERRE



          Regiunea Cinque Terre cuprinde cinci orasele (“cinque terre” inseamna “cinci tinuturi” in italiana) care sunt legate de stancile Liguriei de-a lungul coastei vestice italiene. De regula, cand te gandesti la zona asta o privesti ca pe un tot unitar, orasele urmand a fi vizitate toate impreuna. In principal datorita faptului ca sunt situate foarte aproape unul de celelalt, astfel incat poti ajunge din primul in ultimul in numai cateva ore. Trebuie avut insa in vedere ca sunt cinci orase distincte, fiecare avand propria sa personalitate.
          Candva o regiune de sate linistite de pescari, ale caror locuitori inteligenti au reusit sa faca in asa fel incat sa cultive orice, chiar si vita de vie pe versantii aproape verticali, Cinque Terre isi bazeaza existenta, acum, aproape in intregime pe turism. Micile orasele sunt incredibil de populate cu turisti americani si nemti care isi petrec aici vacantele, iar popularitatea lor e in crestere si in randul altor categorii de vizitatori.
         De la inceput trebuie sa stii ca e aproape imposibil sa vizitezi regiunea Cinque Terre atunci cand nu este aglomerata. Ai putea merge in toiul iernii, dar vremea te-ar tine mai mult in casa. Ar fi pacat, fiindca principala atractie a zonei este reprezentata de posibilitatea efectuarii excursiilor de-a lungul versantilor, dintr-un oras in altul. Atat timp cat esti constient ca zona este aproape intotdeauna mai aglomerata decat te-ai astepta sa fie, considera-te pregatit pentru orice. Si daca ai fost deja in zona si cauti un loc pitoresc in care sa te poti relaxa in luna februarie, s-ar putea sa ai noroc sa gasesti camera perfecta in Cinque Terre, atunci cand gradul de ocupare cu turisti nu este la cote maxime.

Orasele din regiunea Cinque Terre

Asa cum spuneam, fiecare oras din zona are propria sa personalitate. Daca vrei sa stai intr-unul anume, foarte bine, daca nu, nu ai motive de ingrijorare. Poti ajunge dintr-unul in altul foarte usor cu trenul, asa incat le poti considera cinci vecinatati ale unui singur oras. Prezentarea incepe cu cel mai din nord, apoi descrierea coboara de-a lungul coastei.
  • Monterosso al Mare, uneori cunoscut sub simpla denumire de Monterosso, este cel mai mare dintre cele cinci si cel mai vizitat – in special, de catre tineri. Este singura asezare care are o lunga si frumoasa deschidere spre plaja chiar in oras (in celelalte, ca sa ajungi la plaja trebuie sa mergi un pic pe jos, sau plajele sunt foarte mici sau stancoase).
    Monterosso al Mare, singurul din cele cinci, cu plaja in oras
  • Vernazza are probabil cea mai frumoasa piata centrala, asezata chiar langa apa si un turn incantator al bisericii intr-o parte. Ruinele castelului se afla pe unul din dealurile de unde se poate vedea intreaga asezare.
    Vernazza - piata si turnul sunt superbe
  • Corniglia este singurul oras care nu e asezat chiar langa apa – este in varful versantului si in orice directie ai merge, trebuie sa urci o panta destul de abrupta. Nu e foarte obositor – niciun oras in Cinque Terre nu te oboseste, dar ca sa ajungi in varf trebuie sa depui putin efort. Seara, dupa ce toti excursionistii pleaca, zona se mai calmeaza si e mult mai multa liniste.
    Corniglia, un oras pe munte
  • Manarola este mai rustica si mai putin slefuita decat vecinii sai din nord; pentru acest motiv, multi gasesc aceasta asezare mai plina de farmec si mai putin populata cu turisti. Portiunea de drum dintre Manarola si Riomaggiore este cel mai usor de parcurs. Este asfaltata, asa ca poti face calatoria chiar daca ai un bebelus in carucior si este denumita Via dell’Amore – drumul dragostei.
    Manarola, un pic mai rustic
  • Riomaggiore isi face aparitia din apa iar inclinarea are accente dramatice (nu pleca de langa valiza ta cu roti in timp ce urci panta, pentru ca s-ar putea sa te trezesti cu ea in mare) asa ca te poti indeparta de intinderile albastre si te simti ca si cum ai fi in cu totul alt oras. Asezarea este foarte populara printre turistii germani.
    Riomaggiore, o panta superba
Indiferent cand te decizi sa vii aici, nu fii dezamagit daca nu vei avea parte de o evadare pe plajele italienesti linistite, asa cum ai sperat. Regiunea Cinque Terre a fost descoperita de destul de multa lume, si desi nu mai e o zona calma, ea ramane plina de farmec si incantare si merita din plin a fi inclusa in orice itinerariu italian.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu