duminică, 11 septembrie 2011

CELE MAI PERICULOASE ORAŞE ALE LUMII - 2010

Călătoriile sunt frumoase, dar sunt locuri în lume în care ar trebui ocolite pentru a evita evenimente foarte neplăcute. Sunt oraşe din lume unde gloanţele pierdute pe stradă sunt deja o obişnuinţă. Sunt locuri unde a fi mereu în gardă şi gata de a te apăra devine natural, sunt oraşe unde nu există siguranţa zilei de mâine şi unde forţele de ordine reuşesc cu greu, sau deloc, să aducă o oarecare stabilitate vieţii de zi cu zi.

1. Cape Town, Africa de Sud
Africa de Sud se confruntă de mulţi ani cu o rată a criminalităţii crescută, iar Cape Town este cel mai periculos oraş din ţară. Crime, furturi, violuri, răpiri, lovesc la întâmplare, inclusiv printre turişti. În Cape Town sunt nerecomandate deplasările noaptea sau extragerea de bani de la bancomate. În Africa de Sud au loc mai mult de 50 de crime pe zi, dintre care mai mult de jumătatea se petrec în Cape Town.
2. Karachi, Pakistan
Capitala Pakistanului este considerat unul dintre cele mai periculoase oraşe din Asia. Principalele riscuri sunt atentatele, revoltele şi a fi considerat drept un spion străin.
3. Detroit, SUA
Cunoscut şi sub numele de Motor City, Detroit este de mai mulţi ani victima prăbuşirii industrei auto. Cartiere întregi sunt abandonate. Potrivit cifrelor FBI, 1220 de crime violente la 100.000 de locuitori comise anual fac din Detroit cel mai periculos oraş din SUA.
4. Bagdad, Irak
Chiar dacă lucrurile s-au mai îmbunătăţit în Irak, Bagdadul a devenit unul dintre cele mai periculoase oraşe, de la invazia americană din 2003. Oraşul este scena unui război civil nemilos. 650.000 de civili au fost ucişi în ultimii opt ani în atentate sau confruntări de stradă.
5. Groznâi, Cecenia
Mafia rusă controlează capitala Ceceniei şi are mai mulţi oameni decât poliţia, care, oricum, este coruptă. Oraşul, distrus şi golit de mare parte din populaţia sa de origine, este o capitală a prostituţiei, a traficului de droguri, a răpirilor, fără a mai vorbi despre războiul dintre rebelii ceceni şi autorităţile ruse.
6. Mogadiscio (Mogadishu), Somalia
Capitala Somaliei este devastată de un nesfârşit război civil. Jumătate din populaţie (în jur de 500.000 de persoane) a fugit. Zeci de persoane sunt zilnic rănite în atentate şi confruntări. Mai mult de un milion de somalezi au murit de la înlăturarea de la putere a preşedintelui Siad Barre, în 1991.
7. Ciudad Juarez, Mexic
Oraşul de 1,5 milioane de locuitori se află la frontiera cu SUA. Violenţa este în primul rând generată de rivalitatea dintre cartelurile de droguri, iar numărul crimelor este în continuă creşetere.
8. Caracas, Venezuela
Revista Foreign Policy a atribuit Caracasului un atribut care nu poate fi invidiat  "capitala mondială a asasinatului". Ca şi la Ciudad de Juarez, violenţa provine în mare parte din rivalitatea între cartelurile drogurilor.
9. New Orleans, SUA
Cu doar 300.000 de locuitori şi 95 de asasinate la 100.000 de locuitori, New Orleans are o rată a crimelor raportată la numărul de locuitori mai mare decât Bagdadul.
10. Rio de Janeiro, Brazilia
Deşi carnavalul de la Ro este minunat, violenţa este omniprezentă la Rio. Este nerecomndat să purtaţi bijuterii în oraş sau să aveţi sume mari de bani la purtător. Cartelul drogurilor Piranhas este specializat în răpiri şi este responsabil şi de 20 de crime zilnic, în zona meropolitană.
11. Moscova
 Capitala Rusiei figurează şi ea în topul oraşelor care oferă cetăţenilor siguranţă precară. Asasinatele sunt evenimente comune în Moscova capitalistă.
12. Kinshasa
Capitala Republicii Democratice Congo, este, potrivit unui studiu realizat de Mercer, cel ami periculos oraş din Africa.
13.  Beirut
"Parisul din Orientul Mijlociu" a fost zguduit de un val de violenţă extremă în ultimile decenii şi cu recrudescenţă în ultimii ani. Capitala Libanului, este unui dintre cele mai puţin sigure oraşe ale lumii. 
14. Muzaffarabad - Kashmir, Pakistan
Deşi zona kashmir este considerată a fi „paradisul pe pământ" şi este cunoscută în principal pentru lacurile de o frumuseţe captivantă, râurile ameţitoare şi grădinile splendide, este considerată de specialişti a fi locul de unde va începe următorul holocaust nuclear. Regiunea este împărţită în trei ţări (India, Pakistan şi China), între care există dispute teritoriale, toate trei deţinând armament nuclear. Tensiunile din Kashmir sunt rezultatul unei politici nucleare aflate pe marginea prăpastiei, între Pakistan şi India, în repetate rânduri. Mitingurile, demonstraţiile şi manifestaţiile publice organizate ad-hoc sunt la ordinea zilei în Pakistan. Grupurile pakistaneze de crimă organizată au activităţi precum traficul de droguri, printarea de rupii indiene false, şantaj, crimă la comandă şi fraudă. Mai mult de atât, se implică în trafic de oameni, violenţă politică, răpiri, terorism, corupţie. Nu trebuie să mire această tendiţă criminală într-o ţară musulmană.
15. Santo Domingo - Republica Dominicană
Cine are în plan o vacanţă în Republica Dominicană, ar trebui să ia în considerare foarte serios să lase acasă orice lucru de valoare. Criminalitatea continuă să fie o problemă mare în acest stat. Turiştii au fost mereu principala ţintă a hoţilor de buzunare. In ultimul timp s-au înmulţit atacurile violente asupra localnicilor şi străinilor, iar numărul maşinilor furate a crescut. De asemenea, apar periodic demonstraţii, greve generale şi proteste. Deşi de obicei demonstraţiile la adresa guvernului nu au loc în zonele frecventate de turişti şi nu sunt ţintiţi străinii, specialiştii sfătuiesc turiştii să fie extrem de atenţi când călătoresc prin ţară.
16. Port Moresby - Papua Noua Guinee
Cel mai mare oraş şi în acelaşi timp capitala statului Papua Noua Guinee, Port Moresby, se luptă cu infracţionalitatea. Turiştii care vor să călătorească în această zonă sunt avertizaţi despre jafurile şi violurile dese. Alte probleme comune pe care le are acest oraş sunt furturile de maşini prin atac armat, distrugerea vehiculelor, furturile din buzunare sau jafurile armate. Poate fi periculoasă vizitarea obiectivelor turistice fără pază, precum plajele sau parcurile, nici transportul public nu este mai puţin primejdios. Astfel că închirierea unui automobil este cea mai sigură metodă de a călători prin această ţară. În afară de o rată ridicată a criminalităţii, Papua Noua Guinee este o zonă activă seismic - pot avea loc cutremure, tsunami-uri sau alunecări de teren.
17. Port-au-Prince - Haiti
În ciuda schimbărilor guvernamentale care au avut loc în 2004, capitala haitiană Port-au-Prince are parte în continuare de izbucniri violente şi demonstraţii, în mod frecvent. Nu au mai rămas forţe ale poliţiei care să poată ţine sub control violenţa din întreaga ţară, astfel că multe oraşe haitiene sunt, literalmente, controlate de criminali. Deşi Naţiunile Unite acordă asistenţă poliţiei locale încă din 2004, prezenţa acestora nu garantează securitatea absolută a turiştilor sau locuitorilor. Haiti este una dintre cele mai importante patru ţări prin care se tranzitează droguri către S.U.A., iar răpirile, ameninţările cu moartea, împuşcăturile între bande rivale, jafurile armate şi crimele sunt întâmplări obişnuite în Port-au-Prince.
18. St. Louis - Missouri, Statele Unite ale Americii
St. Louis este în fruntea clasamentului celor mai primejdioase oraşe din Statele Unite, conform ultimei analize bazate pe statisticile FBI în ceea ce priveşte crime, violuri, jafuri şi atacuri. Deşi nu a fost niciodată un oraş sigur, având la activ un titlu „onorific" de „cel mai periculos oraş al Americii" în 2006, St. Louis a reuşit în 2010 să surclaseze oraşe recunoscute pentru violenţă, precum Camden, Detroit sau New Orleans. Rata criminalităţii este de cinci ori mai mare decât media la nivel naţional. St. Louis are 2.070 crime violente la suta de mii de locuitori, comparativ cu 429, media naţională. Privind în ansamblu, partea estică a oraşului este cea mai nesigură, 65% din crime având loc în această zonă.
19. Bogota - Columbia
Deşi s-a îmbunătăţit semnificant siguranţa în Columbia în ultimii ani, violenţele provocate de grupurile narco-teroriste continuă să afecteze atât zone rurale, cât şi capitala Bogota. În august anul trecut, o maşină cu o bombă a explodat lângă sediul unei staţii de radio locale, iar două luni mai târziu autorităţile columbiene au anunţat că au depistat o altă maşină capcană care avea ca ţintă Centrul Naţional Administrativ din Bogota. Organizaţii criminale continuă să răpească şi să reţină civili pentru a obţine răscumpărări sau pentru a-i folosi ca monedă în negocierile politice. Columbia are unul dintre cei mai ridicaţi indici de criminalitate violentă din lume, ceea ce este suficient pentru a înţelege cât de periculoasă poate fi capitala Bogota.


 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu