sâmbătă, 10 septembrie 2011

CELE MAI NEOBIŞNUITE CĂI RUTIERE - COL DE TURINI (Franţa)

Sa fii sofer nu este cea mai facila sarcina din lume si nici una lipsita de riscuri. Nu atat pentru ca manevrarea unui autovehicul ar fi prea dificila sau ar necesita capacitati superioare. Riscurile vin mai ales din faptul ca siguranta fiecarui sofer si a fiecarui pasager al unei masini depind, intr-o buna masura, de partenerii de trafic si chiar de hazard. Cele mai line si sigure drumuri din lume au, inevitabil, istorii patate cu sange provenit din multe zeci de accidente. Totusi, si in acest sens, exista niste cazuri prolifice, niste “grei”, acele drumuri rutiere, sosele, autostrazi, rute montane a caror strabatere vine intotdeauna cu riscuri mari si nu rar se termina tragic.


Col de Turini, Franţa

Situat la o altitudine de peste 1.600 de metri deasupra nivelului marii, Col de Turini este o trecatoare montana in Alpii din sudul Frantei. Face parte dintr-o portiune de traseu lunga de 32 de kilometri a Campionatului Mondial de Raliuri de la Monte Carlo, drum ce combina 34 de curbe extrem de dificile, de tip ac de păr, dar si portiuni rectilinii unde masinile de curse ating viteze de peste 180 km/h.

Este unul dintre cele mai incitante si mai provocatoare drumuri de pe Pamant. Trecatoarea a fost prezentata in chiar primul episod al celui de-al zecelea sezon al deja celebrului show automobilistic de televiziune Top Gear, in cadrul caruia prezentatorii s-au aventurat in cautarea celui mai extrem drum pentru sofat din lume. In cel mai inalt punct al sau, Col de Turini atinge altitudinea de 1607 metri.

Spre nord, drumul incepe cu o ametitoare serie de curbe la 180 de grade. Catre final, soferii traverseaza un defileu, avand un salbatic rau involburat in partea stanga si un impresionant perete stancos de-a dreapta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu