vineri, 9 septembrie 2011

CELE MAI NEOBIŞNUITE CĂI RUTIERE - TROLLSTINGEN

Trollstigen (Norvegia)
Trollstigen Norvegia
Trollstingen (Troll Ladder) este un drum de munte din Romsdal, Norvegia, si face parte din Drumul National Norvegian 63, ce leaga Andalsnes si Valldal. O atractie turistica populara, datorita gradului mare de inclinare, de 9 % si a celor unsprezece serpentine. Drumul este însa ingust si are multe curbe stranse. In partea de sus exista un loc de parcare spatios, care permite vizitatorilor sa îşi lase masinile si sa meargă timp de zece minute spre un platou panoramic cu vedere la cascada Stigfossen.
Este unul dintre cele mai spectacupoase şi mai vizitate trasee auto din nordul Norvegiei, ţara fiordurilor. Munţii dinprejur sunt majestoşi, fapt confirmat, de altfel, şi de numele lor: Kongen (regele), Dronningen 8regina) şi Bispen (episcopul).
Cascada Stigfossen se revarsă în lungul versantului către luxurianta vale Isterdalen. in mijlocul peisajului, şoseaua se caţără în serpentine pe versantul muntelui. Imprejurimile se pretează minunat unor activităţi de destindere şi sport. Se deschid multe trasee montane, se poate face ciclism, sunt amenajate pârtii de schi, pe poate accede pe un traseu spre un gheţar şi se pot face fotografii minunate.
Trollstigen face parte dintr-un proiect naţional de trasee turistice, un traseu care să deschidă noi puncte cu privelişti spectaculoase. De aici se poate ajunge la Geiranger şi să se facă o croasieră pe fiordul Geirangerfjord, înscfis în patrimoniul mondial UNESCO.
Cu maşina se fac circa şase ore până la Trollstigen plecând de la Oslo, sau patru ore plecând de la Trondheim. Şoseau este deschisă numai între jumătatea lunii mai şi cea a lunii octombrie, funcţie de căderile de zăpadă. Vehicolele mai lungi de 12,40 metri nu au permisiunea pe traseu.
Şoseaua a fost inaugurată la 31 iulie 1936 de către regele Haakon al VII-lea, iar construcţia ei a durat 8 ani.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu